15.samit BRICS : Afrocentrično!

U Johanesburgu je počeo 15.samit pet država okupljenih u neformalnu organizaciju BRICS i mada sa zatvorenog sastanka njihovih lidera nije procurila nijedna vest, odmah je zavredio svetsku pažnju.

Pored članica BRICS Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, samitu prisustvuje rekordan broj od 40 država koje bi BRICS društvu da se pridruže.

Ministarka inostranih poslova Južne Afrike Naledi Pandor izjavila je da su 23 države podnele formalne prijave za članstvo, medju njima dominantnu većinu čine države Afrike, pa je s pravom ocenjeno da je samit afrocentričan, a perspektiva da to postane i BRICS ozbiljna.

Da će samit izgledati upravo tako, i ne samo jer mu je domaćin Južna Afrika, naglasio je nešto ranije portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Van Venbin :

„Taj susret će biti posvećen produbljivanju partnerstva medju BRICS i državama Afrike,promovisanju zajedničkog rasta, održivog razvoja, jačanju inkluzivnosti i multilateralizma“.

Kina, kao dosadašnji predsedavajući BRICS, inicijator je i najveći zagovornik njegovog proširenja.

Zapadni mediji su mnogo pisali o tome kako unutar BRICS postoje nesaglasja na tu temu, pa čak i odlučna protivljenja Brazila (da ne naljuti SAD) i Indije (da ne ojača Kinu) , ali su zvaničnici dve zemlje zvanično demantovali te tvrdnje.

Ipak ni posle višemesečnog većanja kriterijumi za prijem novih članica nisu poznati.

„Ministri inostranih poslova država BRICS na susretu u Kejpdaunu su 1.juna razmotrili koncepciju širenja grupe, ali ipak su rešili da dokument pošalju na doradu“, preneo je ruski list Komersant.

Koji kriterijumi su u igri i šta je u njima sporno, nije obelodanjeno,ali u izveštajima sa lica mesta preovladjuje uverenje da se u smislu širenja BRICS u Johanesburgu nešto bitno mora desiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com