BRICS :Saudijska Arabija (ne)sme proći

Danas u Južnoj Africi počinje samit neformalne organizacije država globalnog juga koji je istorijski postao i pre nego što je počeo.

Na samitu BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) će biti raspravljane dve za zapadni svet škakljive teme : pridruživanja novih država i dedolarizacija.

Mada je, prema podacima zvaničnika zemlje domaćina, 13 država zvanično podnelo zahtev za članstvo, najosetljivija za Zapad je namera Saudijske Arabije da postane članica BRICS.

Ta država, sa dominantnom pozicijom u islamskom i arapskom svetu, ključni je partner SAD na Bliskom istoku, ogroman kupac američkog oružja i destinacija američkih investicija.

Tu se iscrpljuje svi razlozi da Rijad ne pristupi BRICS.

I prema priznanju zapadnih komentatora, svi ostali razlozi, pre svega ekonomski, ali i geopoliticki govore u prilog članstvu.

Neskriveni cilj BRICS je da slomi zapadnu hegemoniju u medjnunarodnim odnosima i uspostavi medjunarodni poredak u kome će glas globalnog juga imati težinu u skladu sa učešćem u svetskom stanovnistvu, ekonomiji, trgovini, što je cilj koji deli i Saudijska Arabija.

Njeni ekonomski razlozi su još jači. Kina je ubedljivo najveći trgovinski partner Rijada, i u izvozu i u uvozu.

U 2022.godini,Saudijska Arabija je izvezla robe za 410,46 milijardi dolara od toga 16,2 odsto ili 65,6 milijardi dolara u Kinu, dok je iz te zemlje uvezla robe za 149,3 milijarde saudijskih rijala što je prema današnjem kursu gotovo 40 milijardi dolara.

Ogromna tržišta članica BRICS pružaju Saudijskoj Arabiji, ogromnom igraču na svetskom tržištu energenata, jedinstvenu šansu za realizaciju namere da smanji zavisnost svoje ekonomije od izvoza nafte i saradnja s BRICS ekonomijama značajno bi doprinela rastu i jačanju saudijske ekonomije.

Jedini razlog da Rijad ne žuri u BRICS je što Vašington neće skrštenih ruku gledati kako mu pod okrilje organizacije, u kojoj nesumnjivo dominira kineska ekonomija, odlazi tako važan partner.

Zapadni komentatori čak otvoreno obećavaju raskol saudijskog društva na prozapadni i antizapadni blok, kakve smo raskole izbliza gledali u istočnoevropskim zemljama.

Osnovan 2009.godine,BRICS okuplja Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, države globalnog juga koje čine 42 odsto svetskog stanovništva, 23 odsto svetskog bruto domaćeg proizvoda i 18 odsto svetske trgovine.

Ukupni bruto domaći proizvod država članica BRICS 2022.godine je iznosio 24 200 milijardi dolara ili 25 odsto svetskog BDPa, a za oko 70 odsto bila je zaslužna Kina.

Ta se organizacija smatra narastajućom protivtežom G7, pa se iz tih razloga porede njihovi ključni ekonomski parametri: G7 su odgovorne za 28,1 odsto ili 6300 milijardi dolara svetskog izvoza, odnosno 33,5 odsto ili 7600 milijardi dolara svetskog uvoza.

S druge strane, ukupnom svetskom izvozu BRIKS doprinosi sa 4600 milijardi dolara što je 20,7 odsto ukupnog svetskog izvoza, odnosno ukupnom svetskom uvozu doprinosi sa 3900 milijardi dolara što je 17 odsto od ukupnog svetskog uvoza.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com