Američka strategija nacionalne sigurnosti : Kina je najveći geopolitički izazov Amerike!

U Vašingtonu je u sredu administracija američkog predsednika Džo Bajdena predstavila svoju  Strategiju  nacionalne sigurnosti na 48 strana.

U toj Strategiji se ocenjuje da će naredna odlučujuća decenija za SAD biti kritična za definisanje uslova konkurencije, posebno s Kinom.

„Prepoznajemo da  u geopolitičkom prostoru Kina predstavlja najveći geopolitički izazov Americi, i mada će se to u značajnoj meri odigravati u Indo -Pacifiku, izazov ima i globalne dimenzije“ ističe se u Stategiji i ističe da je Kina jedini konkurent koji ima nameru i moć da oblikuje medjunarodni poredak.

„Peking želi da proširi svoju sferu uticaja u indo-pacifičkom regionu  i da postane vodeća sila u svetu… Narodna Republika Kina je jedini konkurent koji ne samo da ima nameru da oblikuje medjunarodni poredak nego raspolaže ekonomskom, diplomatskom, vojnom i tehnološkom moći da to učini „, navodi se u Stategiju.

Takodje se ističe da SAD moraju“ da ulažu u osnovne izvore i alatke američke moći i uticaja“… i „treba da postave pravila puta za 21.vek u kritičnim oblastima – novih tehnologija, sajber prostora, trgovine, ekonomije, investiciji i šire – kako bi medjunarodni poredak nastavio da odražava naše vrednosti i interese“.

„Iako se NR Kina i Rusija sve više medjusobno uskladjuju, izazov koji one predstavljaju u značajnoj meri je različit. Naš će prioritet biti održavanje konkurentske prednosti u odnosu na Kinu i potiskivanje još uvek duboko opasne Rusije“, navodi se u Strategiji nacionalne sigurnosti Amerike.

„Ideja da treba da se takmičimo sa velikim autokratskim silama u oblikovanju medjunarodnog poretka uživa široku podršku koja je dvostranačka kod kuće i produbljuje se u inostranstvu“, ocenjuje se u američkoj strategiji.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com