Američki državni sekretar Entoni Blinken u Pekingu

Američki državni sekretar Entoni Blinken najviši je predstavnik američke administracije koji je u poslednjih pet godina posetio Peking.

Zvanični cilj posete je popravljanje americko-kineskih odnosa koji su, po oceni obe strane, na najnižem nivou.

Blinken je, prema izveštajima američkih i kineskih medija, primljen u Pekingu na visokom nivou i, unapred nenajavljeno, na najvišem.

Pošto se juče sastao s ministrom inosteanih poslova Kine Qin Gang, Blinken je danas imao razgovore s visokim savetnikom za spoljnu politiku Wang Yi i sa samim kineskim predsednikim Si Djinpingom.

Prema izveštaju CNN, Si Djinping je izjavio da su „dve strane postigle napredak i sporazume o nekim specifičnim temama“, a izveštač ruske državne televizije Rusija 1 javio je da se američka strana izjavila  da ne podržava nezavisnost Tajvana, neće tajvanski problem koristiti za potiskivanje Kine i neće stvarati nove blokove u pacifickom regionu.

„SAD ne podržavaju nezavisnost Tajvana i ne nameravaju da ulaze u konflikt s Kinom“, izjavio je danas Blinken.

Predsednik Kine Si Djinping je izjavio da će Kina poštovati interese SAD i neće im „činiti izazove“, a da očekuje da SAD poštuju Kinu i ne nanose štetu zakonitim kineskim pravima i interesima.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com