Kina je prošle godine imala BDP od 56,88 triliona juana!

U Beogradu danas počinje Treći samit Kine i 16 zemalja iz centralne i istočne Evrope (CIE), pod nazivom “Beogradski susret”. A, Ekonomske Vesti će pokušati detaljnije da vas upute u kineske investicije u svetu i stanje njene ekonomije.

Prema podacima Državnog statističkog biroa Kine bruto domaći proizvod najmnogoljudnije države na svetu prošle godine je iznosio vrtoglavih 56,88 triliona juana (oko 9.2 triliona dolara). To su bili preliminarni podaci Centralne banke Kine, a konačni, koje su iznosili kineski državni mediji, govore o BDP-u od 9.4 triliona dolara.

Poređenja radi, kineski bruto domaći proizvod od prošle godine je u odnosu na BDP iz 2000. godine skoro deset puta veći!

U svakom slučaju, kineski BDP je prošle godinu u odnosu na 2012. upisao rast od 7,7 odsto.

Ove godine rast kineske ekonomije će biti nešto manji, ali i dalje na visokom nivou. Kineske vlasti ne odustaju od procene +7,5 odsto, dok je MMF, pre pozitivnih rezultata u trećem kvartalu ove godine, predvideo rast od 7,4 odsto.

Prošle godine u Kini je otvoreno 13,1 milion novih radnih mesta, skoro pola miliona više nego u 2012. godini, čime je nezaposlenost u urbanim područjima smanjena sa 4,09 na 4,05 odsto.

Kada je u pitanju rast cena hrana je poskupela za 4,7 odsto, dok su ostali proizvodi upisali rast od 1,6 odsto. Sveukupno inflacija je u Kini u 2013. godini iznosila 2,6 odsto.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com