Kina : Nisu pronadjeni novi mutantni sojevi virusa Covid-19

Grupa vodećih kineskih istraživača sekvenciranjem virusa kod Covid-19 pacijenata tokom jeseni i zime 2022.godine u Šangaju nije pronašla nove mutantne sojeve, navedeno je u studiji „Primarna procena i epidemiološke karakteristike Covid -talasa u Kini u jesen i zimu 2022.godine“ objavljenoj u „Frontiers of Medicine“.

Pozivajući se na tu studiju, Global Times prenosi da je 30 Omicron sojeva globalno identifikovanih izmereno u više od 300 nasumično odabranih sekvenci celog virusa kod pacijenata u Šangaju uključujući većinom BF.7, B.A.5.2 i dva koji su se nedavno pojavili BQ.I i XBB.

Od 5706 pacijenata sa simptomima Covid-19 infekcije hospitalizovanih u Šangaju izmedju 1.septembra i 26.decembra 2022.godine 5533 ili 96,97 odsto imalo je blage ili opšte simptome. Kod ostalih 173 pacijenta infekcija se razvila do ozbiljne ili kritične bolesti, uključujući 20 pacijenata, koji su imali samo Covid-19 infekciju i 153 pacijenta kod kojih je Covid-19 infekcija bila pogoršana pratećim bolestima.

U više kineskih velikih gradova uključujući tu Peking, Šangaj i Guangzhou očekuje se da pik infekcije bude okončan oko Nove godine,a njeno izbijanje u seoskim područjima i gradovima male i srednje veličine izmedju Nove godine i Prolećnog festivala koji pada 22.januara.

Istraživači su savetovali posebnu pažnju toku infekcije u seoskim područjima i gradovima male i srednje veličine ,na koji će uticati i Prolećni festival, ali posebno zbog skromnih zdravstvenih fesursa u tim oblastima i velikog broja starijih ljudi s pratećim bolestima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com