Peking : Na restriktivne Covid mere protiv Kine odgovorićemo recipročno

Kina ne veruje da su restruktivne Covid-mere koje su neke države uvele Kini zasnovane na naučnim saznanjima i na njih će odgovoriti rukovodeći se principom reciprociteta.

„Neke od tih mera su neproporcionalne i prosto neprihvatljive. Mi odlučno odbacujemo korišćenje Covid mera za političke ciljeve i odgovorićemo merama prikladnim situacijama i zasnovanim na principu reciprociteta“, rekla je na redovnom brifingu portparolka kineskog Ministarstva inostranih poslova Mao Ning.

Više država, medju njima Japan, SAD, Indija, Španija, Italija, Francuska, Velika Britanija uvele su obavezno testiranje na Covid-19, brzi test ili PCR, za sve putnike iz Kine.

Na prve prigovore odluci da od 7.decembra odustane od svoje strategije nulte tolerancije na Covid-19 prestankom testiranja, a za 8.januar najavi liberalizaciju putovanja u inostranstvo i ukidanje obaveznog karantina za pridošlice u Kinu, Ministarstvo inostranih poslova Kine odgovorilo je tvrdnjom da su Kini, od početka epidemije, ljudi i njihovi životi i zdravlje bili iznad svega.

Zato je Kina imala najnižu stopu teškog obolevanja i smrti od Covid-19, rekao je portparol tog Ministarstva.

On je precizirao da je očekivano trajanje života u Kini, uprkos pandemiji, poraslo sa 77,3 na 78,2 godina.

„Čak i kad je The Global Human Development Index padao dve godine zaredom, Kina se popela šest mesta na tom indeksu“, rekao je portparol.

On je objasnio da Omikron soj virusa manje patogen i manje smrtonosan,a kineske mogućnosti za lečenje, testiranje i vakcinaciju rastu, Kina je redefinisala svoje Covid mere tako što je 20 mera usavršila i donela 10 novih mera.

Kina je dalje odlučila da Covid-19 klasifikuje kao infektivnu bolest B umesto infektivnu bolest A klase i da fokus svog odgovora na Covid-19 pomeri sa sprečavanja infekcije na prevenciju ozbiljnih slučajeva i brigu o zdravlju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com