Si Zelenskom : U ukrajinskoj krizi, Kina je za mir

Najzad je došlo do telefonskog razgovora izmedju kineskog predsednika Si Djinpinga i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Prema navodima Ministarstva inostranih poslova Kine, tokom tog razgovora, kineski predsednik je rekao da ukrajinska kriza na kompleksan način imala globalne posledice.

„U ukrajinskoj krizi, Kina je uvek bila na strani mira. Njen osnovni stav je da se olakšaju razgovori o miru. On je izneo svoj predlog o četiri tačke koje moraju biti učinjene, četiri stvari koje medjunarodna zajednica mora uraditi zajedno, i tri zapažanja“, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Kine posle tog razgovora.

„Kina nije  izazvala ukrajinsku krizu, niti je deo te krize. Kao stalni član Saveta bezbednosti UN i odgovorna velika država, Kina ne bi da sedi skrštenih ruku, niti da doliva ulje na vatru, a još manje da situaciju eksploatiše kako bi ostvarila profit. Sve što Kina radi je iznad toga. Dijalog i pregovori su jedini održiv put napred. Nema dobitnika u nuklearnim ratovima. Što se nuklearne teme tiče, svi relevantni učesnici moraju da ostanu mirni i da pokažu uzdržanost, iskreno da rade u interesu sopstvene budućnosti i čovečanstva, da zajednički upravljaju krizom“, rekao je Si Djinping tokom razgovora sa Volodimirom Zelenskim, prema navodima Ministarstva inostranih poslova Kine.

„Uz racionalno razmišljanje i glasove kojih je sve više, važno je da se iskoristi prilika i stvaraju okolnosti koje idu na ruku političkom rešenju krize. Za nadati se da će svi učesnici ozbiljno razmišljati o ukrajinskoj krizi i zajedno ići putem ka trajnom miru i sigurnosti u Evropi, kroz dijalog. Kina će nastaviti da radi na mirovnim razgovorima i da ulaže napore za skori prekid vatre i uspostavljanje mira“, rekao je kineski predsednik Si Djinping tokom telefonskog razgovora s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com