Smešna strana sveta : Tako veoma veliki razgovaraju sa malo manje velikim!

Kažu da kod Kineza ništa nije slučajno, pa ni iznenadna opuštenost kineskog predsednika Si Djinpinga u javnom razgovoru s kanadskim premijerom Džastinom Tridoom, na marginama samita G20 održanog na Baliju, ne može se posmatrati kao slučajna.

Ali ni kao ukor i pridikovanje veeelike zemlje malo manje velikoj zemlji, odbacila je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova komentare zapadnih medija.

Si Djinping je, prema snimku emitovanom na internetu, prigovorio kanadskom premijeru jer je deo njihovog razgovora vodjenog u četiri oka procurio u medije.

„Ispričati novinama ono što je rečeno tokom našeg razgovora nije prikladno“, rekao je kineski predsednik u prisustvu kamera.

„A sem toga, to nije bio ton u kome se diskusija odvijala“, dodao je on.

„Da postoji iskrenost (sa vaše strane), mi bismo vodili razgovor na osnovama uzajamnog uvažavanja. Ukoliko to nije slučaj, teško da ćemo to postići“, bio je neobično direktan Si Djinping.

Si je govorio kineski, prevodilac je prevodio.

„U Kanadi, verujemo u slobodan, otvoren i iskren dijalog i tako ćemo nastaviti. Mi ćemo nastaviti da tražimo saradnju na konstruktivan način, ali ima stvari  oko kojih se ne možemo složiti“, rekao je Trido.

„Na vama je da stvorite uslove… Na vama je da stvorite uslove“, rekao je kineski predsednik, rukovao se s kanadskim premijerom i uz večiti kineski osmeh – otišao dalje.

Prema verziji kanadskog premijera tokom tog razgovora u četiri oka, on je pokrenuo pitanje kineskog mešanja u kanadske izbore naime u kanadski  demokratski i pravni sistem. A u Kanadi se upravo ispituju sumnje da Kina u toj zemlji poseduje ilegalnu policiju za praćenje i kontrolu Kineza koji u toj zemlji žive.

Izmedju dve zemlje odnosi su već duže vremena veoma napeti, a posebno pošto je Kanada svojevremeno na zahtev jedne veoma  veelike države (SAD) jednoj malo manje velikoj državi (Kanada) uhapsila finansijsku direktorku firme (Huawei) iz države koja postaje sve veća i veća (Kina).

I sad je već toliko velika da može da razgovara na otvorenoj sceni onako kako su dosad mogle samo SAD.

I svi na Zapadu, a posebno slobodni i nezavisni mediji – zaprepašćeni što  ono što je dozvoljeno Bogu sad za sebe traže i Kinezi.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com