Američki profesor : Ne preti Kina nikakvim američkim bezbednosnim interesima, nego…

U tekstu koji je preneo MarketWatch (www.marketwatch.com) profesor medjunarodne političke ekonomije na Harvardskoj Kenedi školi Deni Rodrik tvrdi i opširno obrazlaže :

„Da bude jasno, Kina nije pretnja zato što podriva bilo kakve fundamentalne bezbednosne američke interese nego zato što će želeti da utiče na pravila globalnog političkog i ekonomskog poretka postajući sve bogatija i moćnija“, navodi Rodrik.

On, citirajući tekst Edvarda Luce iz Fajnenšl tajmsa, upozorava da je najnovijim restrikcijama na prodaju naprednih tehnologija kineskim firmama, administracija Džo Bajdena otišla mnogo dalje od njegovog prethodnika Donalda Trampa i započela „potpuni ekonomski rat protiv Kine“.

Budući da SAD kontrolišu neke od najkritičnijih čvorova globalnih lanaca snabdevanja poluprovodnicima, uključujući kontrolne tačke, “ nivo intervencije vlade SAD bez presedana ima za cilj ne samo da sačuva kontrolu nad kontrolnim tačkama nego i znači i početak američke politike aktivnog gušenja širokih segmenata kineske tehnološke industrije – gušenja s namerom da se ubije“(citat po Gregori C. Alen).

SAD, piše dalje Rodrik, tvrde da ostaju posvećene odgovornom upravljanju konkurencijom izmedju dve zemlje, ali to u stvari znači da „SAD žele da ostanu nesporna sila u oblikovanju globalnih pravila u tehnologiji, sajbersigurnosti, trgovini i ekonomiji“ i da Bajdenova administracija, umesto da se prilagodi stvarnosti post-unipolarnog sveta, udvostručuje američki primat“.

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com