Čija se mašta ostvaruje: Političari i deca

Velika je gužva nastala oko posete predsednika Srbije beogradskom Institutu za majku i dete i naročito njegovog fotografisanja s teško obolelim dečakom Zlatanom.

Ako su posete svim bolnicama zbog gripa  zabranjene, zabranjene su i predsedniku Srbije, njemu naročito, i za kršenje tog propisa postoje, valjda, sankcije i treba ih primeniti, u ovom slučaju naročito. O tome ne bi trebalo da bude ni zbora. Ni o drugim merama epidemiološke zastite.

Ovo nije prvi put da predsednik Srbije, koji je inače pravnik, javno pokazuje da zakon ne važi za sve.

I inače, nema nikakve sumnje da su ovakve posete na samoj granici delikatnosti.

Ukoliko na njih nisu, sem lekara, i nezavisno od gripa, dali saglasnost i roditelji, više se ne radi samo o pitanju delikatnosti. Postavlja se i pitanje: da li su roditelji bolesnog deteta objektivno mogli da odbiju da daju saglasnost?

Posle svih ovih rezervi, izgleda da se na ovakve akcije političara veoma dobro gleda u široj javnosti – što je utisak koji bi trebalo još stručno proveriti – tako da su kritičari na društvenim mrežama, moguće je, samo išli na ruku predsedniku Srbije. Koji izazov nije propustio.

Bilo bi dobro da diskusiju preseče Savet za zaštitu dece.

Mnogo razradjenija akcija sličnog tipa sprovodi se svake godine oko Nove godine u Rusiji pod nazivom „Mašta se ostvaruje“. Nije neverovatno da je Vučićeva poseta onkološkom odeljenju Instituta za majku i dete bleda kopija te ruske akcije, koja dobija veliki publicitet.

Akcija je namenjena pre svega deci, ali ne isključivo. Kod ispunjavanja zelja, naglasak je na bolesnoj deci. Prema zvaničnoj verziji hiljade mališana JAVLJAJU SE na ovaj poziv sa svojom željom. Ili ih prijavljuju roditelji. Oni u veoma velikom broju slučajeva žele da upoznaju neku filmsku ili sportsku zvezdu. Ili –  predsednika Rusije.

Poznate osobe angažuju se ili se same prijavljuju da deci ispune druge želje.

Od tog uvek ogromnog broja želja, predsednik Rusije Vladimir Putin bira pet, koje deci ispunjava lično.

Ove godine je dao intervju slepoj devojčici,  koja želi da postane novinarka. Mnogi su mediji, uključujući državnu televiziju, objavili ovaj intervju.

Dečak oboleo od raka posetio je Putina u Kremlju, obišao s majkom to istorijsko zdanje  i poželeo da iznutra vidi avion kojim se vozi ruski predsednik. Na mreži je objavljen video koji je snimio. Mnogi su prvi put imali priliku da taj avion vide iznutra.

Pitanje delikatnosti i dalje ostaje, ali deci je svakako pričinjeno zadovoljstvo iz koga je, nesumnjivo, korist izvukao i ruski predsednik.

Kome je pričinjena šteta? Političkim protivnicima ruskog predsednika? Ali da li se zadovoljstvo jednog deteta može staviti na isti tas s nezadovoljstvom jednog političara? I da li je zabranjeno da i drugi političari potroše neki dinar – doduše , svoj – na ispunjavanje želja?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com