Počelo je: SAD odriču državljanstvo pripadnici Islamske države

SAD su odbile  da prime 24-godišnju Hodu Mutana koja je pet godina bila pripadnica Islamske države i njenog 18-mesečnog sina.

„Ona nema nikakvo legalno pravo (da traži povratak u SAD), nema važeći pasoš SAD, nema pravo na pasoš ili bilo kakvu vizu za ulazak u SAD”, rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo a prenose američki mediji.

Mutana je 1994. godine rodjena u Nju Džerziju, a iz Alabame, gde je tad živela, preko Turske se u Siriji pridružila Islamskoj državi.

Prema američkom Imigration and Nationality Act osobe rodjene na teritoriji SAD imaju pravo na državljanstvo, sem u izuzetnim slučajevima, recimo kad se radi o deci stranih diplomata.

Advokat porodice Hode Mutana tvrdi: „Oni tvrde da je njen otac u trenutku njenog rodjenja bio diplomata, mada je činjenica da nije bio“.

Iz Sirije je Mutana na društvenim mrežama pozivala na napade na Ameriku. Sada tvrdi da je bila žrtva pranja mozga i straha i izražava spremnost da bude kažnjena za ono što je radila.

U Siriji se Mutana udala za pripadnika Islamske države iz Australije, a pošto je on ubrzo poginuo, za borca ID iz Tunisa, sa kojim je rodila sina, a koji je takodje poginuo.

Hoda Mutana se sada nalazi u rukama sirijskih Kurda, u jednom izbegličkom kampu u Raki, zajedno s 1.500 žena i dece. Kaže, da je konačno odlučila da traži povratak u Ameriku, kad je videla svog sina kako jede travu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com