Ruža Ćirković: Avion Srbija

TAKO SIGURNI, A TAKO ŠLAMPAVI: Moja nemačka učiteljica nemačkog Karen strašno se bojala letenja avionom, a volela je, kao većina Nemaca, uredno da putuje, pa se gotovo histerično bavila proučavanjem sigurnosti svih mogućih avio-kompanija i rado je i nas, svoje đake iz najrazličitijih zemalja sveta, obaveštavala o svojim nalazima glede sigurnosti kompanija iz njihove zemlje. Bilo je to davno i do tad mi nije palo na pamet da takve stvari proveravam, pa sam dobro zapamtila njenu statistiku incidenata i zaključak da je njihova nemačka Lufthansa najsigurnija, ali mnogo skupa. Posle sam neko vreme pratila rezultate godišnjih anketa među poslovnim ljudima i zaista, Singapur erlajnz je tada preticao kompaniju Lufthansa u ukupnom rezultatu, ali je ona uvek prednjačila po sigurnosti, a i po tačnosti.

avion

Ali 1998. godine sam se prvi put vozila kompanijom Lufthansa na liniji Beograd-Frankfurt-Berlin i zamislite – Lufthansa je kasnila! Ja sam mislila na Karen. Prošle nedelje je sva statistika moje učiteljice nemačkog pala u vodu – i iz najnovije statistike vidi se da je Lufthansa doživela najteži udarac u svojoj istoriji, ali ne eventualno po mestu na kome je najslabija nego baš po svojoj dosad najjačoj strani. Verovatno se i tome ima zahvaliti neverovatna brzina sa kojom su francuski (i nemački) istražitelji, samo dva dana kasnije, saopštili najverovatniji uzrok nesreće. Verovatno za brzinu nije bila zainteresovana samo Lufthansa nego i još jedna kompanija – Erbas. Toj je firmi laknulo. Ali smo mi svetski putnici imali da vidimo da je tako velika kompanija, doduše pozivajući se na propise, šlampavo proveravala svoju posadu – tako, neko oslabelog vida nije mogao za komande aviona, a neko neuračunljiv je bio ostavljen kolegama pilotima i stjuardesama da njegovo ponašanje prepoznaju kao bolest!!!

KAD SU MEDIJI NEMORALNI: Naravno i ovog puta su na udaru mediji. Zato što su objavili sliku kopilota osumnjičenog da je namerno izazvao tragediju. Ali ime osumnjičenog su, verovatno, prerano objavili istražni organi i verovatno iz razloga napred navedenih. Nemački mediji su, po mom sudu, radili u skladu sa maksimom „činjenice su zakon, a komentar je slobodan“. Tako smo odmah saznali sve o karakteristikama aviona – starosti, vremenu provedenom u režimu leta, čak i broju letova koje je opslužio. Možemo samo da žalimo što nam takvi podaci nisu poznati kad kupujemo avionsku kartu. Objavljene su i statistike koje pokazuju da je, zamislite, voz ponekad sigurniji od, tako kažu statistike, i najsigurnijeg masovnog prevoznog sredstva – aviona… Sve do sitnih crevca, kako i treba da bude. Ako znamo kakav su finansijski pritisak na medije u stanju da izvrše tako jake kompanije – sve je teklo u neočekivano dobrim profesionalnim okvirima.

Sve sam vam ovo nabrojila, samo da bih na kraju mogla da pitam: kada ćemo mi saznati zašto je nedavno pao helikopter u Beogradu i zašto je nastradalo sedam ljudi i što je najgore, zašto je bar desetoro dece ostalo bez oca! Mene, a ne bi trebalo ni građane, ne impresionira što neko nepozvan preuzima odgovornost bez kazne (ma gde to još ima?), niti što neke kolege pričaju o novinarskom nemoralu. A, NE. Sve može da se pita. Pitanje teško da može da bude nemoralno. Nije ni nemoralno a ni suvišno ni pitanje: da li je to marketing počeo da nas ubija? Nemoralan može da bude samo odgovor.

Mada je i zakon na to obavezuje, Lufthansa je saopštila da će porodicama žrtava aviona nastradalog u francuskim Alpima isplatiti odmah nepovratnu pomoć od po 50.000 evra. Postupci za konačno obeštećenje tek slede i mogu se voditi u čak tri zemlje. Veoma je korisno da mediji insistiraju na tome da javnost sazna kako će biti obeštećene i zbrinute porodice nastradalih u helikopteru Vojske Srbije.

P.S: Premijer Srbije Aleksandar Vučić najpre nas je nasmejao objavom da bi plate u javnom sektoru i penzije već sad mogle da budu vraćene na nivo pre dramatično prikazanog smanjenja. Ja sam se sad smrtno uozbiljila: nije valjda to njegov odgovoran odgovor na moja napred navedena pitanja?

Ruža Ćirković
Kolumna “Moj izbor”, dnevni list Danas

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com