Ruža Ćirković : Zgodan siledžija

KAKO VOJU NISMO ZAMENILI ZA JENSA :Generalnom sekretaru NATO Norvežaninu Jensu Stoltenbergu (64)  još je jednom na toj funkciji produžen mandat.

Prva zvanična poseta nekoj stranoj državi, koju je učinio Vojislav Koštunica pošto je 2000-te godine  izabran za predsednika Srbije, bila je poseta Norveškoj.

Pratila ga je poveća grupa novinara.Pred kojima se Koštunica, posle medjudržavnih razgovora, pojavio zajedno s jednim zbilja zgodnim momkom.

Jedna naša koleginica se nije uzdržala :“Ko  je ovo dete?“, pitala je.

Jedan od pripadnika inače nevidjenog norveškog obezbedjenja je ozbiljno uzvratio :“ Nije dete nego naš premijer“.

Odmah je pala i ideja da se s Norvežanima menjamo : mi njima Voju, oni nama dete.

Nisu pristali.

Sto puta sam od tada pomislila : hvala milostivom Bogu. Što ga nisu dali. Ne samo da više i nije zgodan.

Ali zamislite da smo dobili ovo NATO čudo. Koje je bilo na čelu norveške vlade onda kad je onaj Brejvik duže od 70 minuta, od početka do kraja ni od koga ometan, ubijao podmladak njegove sopstvene partije – ukupno 77 ljudi.

Ta je bezbednosna katastrofa kandidovala Stoltenberga za prvog čoveka navodno najveće bezbednosne organizacije na svetu. U bezbednost ih ljubim.

To što on ni na koji način nije politički kažnjen nego je nagradjen, kao dobar primer navodi stalno  vlada Srbije. U primer je ljubim.

Medjutim, ne postoji apsolutno dobro i apsolutno zlo, tvrde Kinezi, sve zavisi od okolnosti.

Tako se i ja, verovatno bez pravog pokrića, ali ipak obradovah zbog vesti da Stoltenberg ostaje na svom mestu. Na pritisak  ratoborne Poljske mogao bi da ga zameni generalni sekretar iz podjednako kaubojski ratobornih baltičkih republika.

Brrrrrr….

KAKO JE KOLINDA OSTALA BEZ FUNKCIJE :  Sem radikalnih poljskih kadrovskih predloga, postoje i feministički. Ima ih u NATO koji misle da je vreme da na čelo te organizacije stane žena.

Hvala Bogu, niko još nije pomenuo nemačku liberalku Mari Agnes Štrak – Cimerman. Valjda i mirotvoračka organizacija NATO misli da za takve uvek ima vremena. Ne treba žuriti.

Ali je, tvrde hrvatski mediji, bivša hrvatska predsednica i bivša pomoćnica generalnog sekretara NATO Kolinda Grabar – Kitarović otpala. Jer se, tvrdi se, previše ženski, a premalo bezbednosno odazvala na pojavu ruskog predsednika Vladimira Putina. Pa još svom oduševljenju dala javnog oduška.

Dokaz je zabeležen i u knjigama. Kolindi nema uzmaka.

Njena prethodnica na funkciji pomoćnika generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Stefani Babs u svojoj  knjizi tvrdi kako Grabar – Kitarović, posle jedne večere na kojoj je sedela pored Putina, nije mogla da prećuti oduševljenje.

„U njezinu se glasu nije moglo prečuti divljenje prema predsjedniku Rusije :Kakav je to suveren muškarac! Tako galantan i pametan!I strašno šarmantan!Putin je očito ostavio dubok dojam na Kolindu, koja je nekoliko godina kasnije izabrana za hrvatsku predsednicu“, citira zagrebački „Večernji list“ knjigu Babsove.

Jao, šteta što Džordž Buš Mladji i Toni Bler nisu ni zgodni ni duhoviti . To su ona dvojica što su na temelju izmišljenih dokaza prouzrokovali smrt oko 300 000 ljudi u Iraku. I kojima svejedno  možeš da se diviš koliko hoćeš, bez ikakve opasnosti da ćeš upropastiti karijeru. Možeš, ali nemaš čemu!

ŽENSKA POSLA : Svojevremeno je organizovana velika izložba pokojne Olje Ivanjicki. Vodič je pokazivao da je na spratu izložbenog prostora i njena original soba.

Popnem se na sprat, vrtim se neko vreme – ne vidim sobu.

Sidjem. Pitam razvodnicu – nema sobe?

Ima, ima, kaže ona, nego ste se vi zagledali u sliku Putina, pa ste je prevideli.

Molim? kažem ja.

Bruka, provaljena si skroz, kaže moj sin.

Zašto je većina žena uverena da se drugim ženama mora dopasti Vladimir Putin? I da li je Kolindu upropastila ta ženska introspekcija?

 

 

 

 

I

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com