Tomislav Momirović: Zašto ne prekopiramo hrvatski turistički model?

Srbija ima skroman rast BDP-a već sedam-osam godina, probleme sa inflacijom (ako izuzmemo prethodne godine) već više od 20 godina, zaostalu i neefikasnu društvenu/državnu svojinu… Sve u svemu nije tajna da privreda Srbije nema potencijal da zaposli svoje građane i da stvori višak vrednosti.

Zašto je to tako i sta je rešenje!?

Tomislav Momirović

Godinama se nude kompleksni i nešto jednostavniji odgovori, permanentno se prolazi kroz takozvane „reforme“ od kojih se puno očekuje, a rezultati si po pravilu mršavi.

Po meni odgovor je jednostavan i može stati u jednu reč – proizvodi!

Da bi neka firma u Srbiji bila uspešna, zaposlila ljude i doprinosila svojoj zemlji (naravno i obogatila vlasnike) mora da ima proizvode za kojima postoji tražnja na tržistu.

Da li će neka firma u Srbiji proizvesti automobile, avione, složene mašinske ili elektro proizvode ili bilo koje druge proizvode koji mogu da zaposle ljude i pokrenu proizvodnju!? Ne verujem. Drugi (Zapadna evropa i SAD) daleko su ispred nas i teško možemo da ih dostignemo!

Radisson Blu

Sa druge strane, da li neka kompanija može da napravi dobar hotel, sa atraktivnim sadržajima, sa vrhunskim bazenima, kongresnim salama, sportskim terenima… I da ti hoteli budu apsolutno konkurentni hotelima na etabliranim turističkim destinacijama na Zapadu!? Postoji, ima ih više! Čak za to i ne treba neko složeno znanje, dovoljno je prekopirati uspešne modele, uspešne hotelske kapacitete sa zapada.

U takvim hotelima rado bi odsedali naši ljudi, sigurno im je bolje nego da putuju stotinama kilometara. Veći broj smeštajnih jedinica bi obezbedio pristupačniju cenu. I na kraju imali bi veću šansu da privučemo strane turiste i ostvarimo devizni priliv.

Crowne Plaza

Mislite da Srbija nema more i da je to nemoguće!? Nemaju je ni Mađarska, ni Austrija, pa imaju višestruko veći devizni priliv od Hrvatske.

Ako Vlada želi da uzme pare od siromašnih građana i da sa tim parama pomaže privredu, bolje je da pomaže one privredne grane koje imaju šansu da konkurišu na međunarodnom tržistu. Ako Vlada nije sigurna kako to da uradi, može da prekopira model Vlade Hrvatske koja odobrava kredite za gradnju i rekonstrukciju hotela sa rokom od 18 godina, uz grejs period od 3 godine, uz kamatu od 2 odsto fiksno u kunama, bez valutne klauzule!

Valjda je poznato koliko prehrambenih, hemijskih, mašinskih, građevinskih… proizvoda troši svaki hotel i kakve to efekte ima na ekonomiju zemlje u kojoj je taj hotel lociran!

Turizam nije budućnost, turizam je najjača privredna grana u Evropi danas! Sada!

Tomislav Momirović
predsednik Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede HORES

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com