346 mrtvih, a Boeing još jednom oslobodjen

Porota suda u Teksasu donela je oslobadjajuću presudu u postupku koji je državno tužilaštvo u toj američkoj državi vodilo protiv Marka Forknera glavnog test – pilota aviona Boeing 737 Max, prenosi finanzen.net

Tužilaštvo je na osnovu njegovih mejl poruka, optužilo Foknera da je nadležnoj Federalnoj agenciji za aviosaobracaj dostavio pogrešne i nepotpune podatke o pomoćnom sistemu MCAS, koji je bio uzrok dve avionske nesreće u kojima je poginulo 346 ljudi.

Avion 737Max je modifikovana verzija aviona iz 60 – tih, tako da je dobio veće motore, što ga čini ekonomičnijim i omiljenim kod aviokompanija, ali ti motori čine da se nos aviona podiže uvis, a softver MCAS je izmišljen da u takvim slučajevima pilotu priskoči u pomoć i avion vrati u poželjan položaj.

Federalnu agenciju za aviosaobraćaj SAD Boeing je navodno obavestio da se nos nepredvidjeno diže a MCAS automatski aktivira samo u retkim slučajevima kad avion pravi oštre zaokrete pri velikoj brzini.

Forkner je, navodno, 2016.godine na simulatoru otkrio da se MCAS uključuje i pri malim brzinama i tada u kompanijskom Chat poslao poruku kolegi :“Dakle, regulatora sam slagao (u neznanju)“.

Piloti i kompanije o neobičnom aktiviranju MCAS nisu bili obavešteni.

O postojanju ove prepiske, Boeing je saopštio 2019.

Zanimljivo da je sam regulator testiranje i proveru  aviona, pre odobrenja, prepustio samoj kompaniji.

Avion Boeing 737 Max je, posle nesreća koje su zadesile indonezansku i etiopsku kompaniju, širom sveta bio prizemljen 20 meseci, a Boeing se sa američkim regulatorim dogovorio o poravnanju vrednom 2,5 milijarde dolara.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com