Anagret Kramp-Karenbauer iznervirala i vlastitu stranku

Samovoljni ispad nemačke ministarke odbrane Anagret Kramp-Karenbauer s zakasnelim predlogom da se duž tursko-sirijske granice stvori zona bezbednosti pod okriljem UN u kojoj bi bili rasporedjeni vojnici Bundesvera izazvala je oštre reakcije u Rusiji, Turskoj, ali i u samoj Nemačkoj.

Turska je ideju ministarke, koju u Nemačkoj zovu AKK, nazvala nerealističnom.

Od te ideje se, tokom posete Turskoj, ogradio i ministar inostranih poslova Nemačke Haiko Mas. On je izjavio da svet od nemačke vlade očekuje da deluje kao tim, a on od ministarke odbrane očekuje više koordinacije s ostalim sektorima u Vladi i njegovim ministarstvom.

Na kritike je samostalni istup ministarke naišao i u Hrišćansko-demokratskom uniji (CDU), stranci na čijem je čelu AKK nasledila kancelarku Angelu Merkel. Predstavnici te stranke su ocenili predlog ministarke nedovoljno konkretnim.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin 23. oktobra su postigli sporazum o povlačenju Kurda 30 kilometara od tursko-sirijske granice u dubinu sirijske teritorije i stvaranju zone bezbednosti u toj oblasti.

Turska je pripretila da će otvoriti svoje granice prema Evropi za novi talas sirijskih izbeglica, ukoliko joj se ne pomogne da u prvom talasu u Siriju iz Turske vrati dva miliona Sirijaca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com