Kako smeniti uspešnog premijera samo zato što je levičar?

U nedelju 27. oktobra održavaju se pokrajinski izbori u istočnonemačkoj pokrajini Tiringen, prvoj pokrajini u kojoj je, posle nemačkog ujedinjenja, premijer postao predstavnik stranke, naslednice partije, koja je vladala bivšom Nemačkom Demokratskom Republikom.

Levica, kako se ta partija sada zove, od 2014. godine vlada Tiringenom u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom Nemačke (SPD) i Savezom90/Zelenima.

Predizborna anketa, koju je za prvi program nemačkog javnog servisa (ARD) uradio Infratest Dimap pokazuje da je 58% anketiranih stanovnika Tiringena zadovoljno radom vlade, a njih 62% je zadovoljno radom premijera, bivšeg sindikalca Boda Rameloa.

Iako je radom vlade zadovoljno čak i 48% simpatizera sada opozicione Hrišćansko-demokratske unije (CDU), velike se računice prave kako da crveno-crveno-zelenu koaliciju smeni „Koalicija centra“ na čelu sa CDU koji je do 2014. godine, 24 godine vladao Tiringenom. I sada priznaje da je svoje greške spoznao.

Tokom protekle četiri godine se pokazalo, priznaje i ARD, da svet nije propao, socijalizam nije ponovo uveden, firme nisu zbrisale iz Tiringena, nego ekonomija raste kao nikad dosad, stopa nezaposlenosti se približava nivou karakterističnom za stanje pune zaposlenosti, a levičarska vlada pravi manje dugova nego ijedna CDU vlada pre nje. I što je u istočnonemačkim pokrajinama veoma važno – dečji vrtići su dve godine besplatni.

Zato će, ako je po anketama, Levica biti relativni pobednik sutrašnjih izbora sa 29% osvojenih glasova. Ali njeni koalicioni partneri SPD i Savez 90/Zeleni, ako bude po anketama, neće dobaciti dovoljno visoko (nego tek 8% odnosno 7%) za novu crveno-crveno-zelenu većinu.

U Nemačkoj još vlada takva atmosfera da je sramota javno podržavati reformisane političke naslednike vremena Honekera koliko i Alternativu za Nemačku (AfD), koja briljira u svim istočnonemačkim pokrajinama, a u Tiringenu joj se sutra smeši 24% glasova. Zato CDU, kojoj ankete daju takodje 24%, u izbore ulazi s planom da stane na čelo „Koalicije centra“ u kojoj samo za Levicu i AfD sigurno neće biti mesta.

Tako bi se moglo dogoditi da crveno-crveno-zelena koalicija na izborima ne dobije potrebnu većinu, a CDU posle izbora ni uz pomoć više matematike ne dobije potreban zbir, pa da vlada uspešnog levičara Boda Rameloa nastavi da vrši vladine poslove do nekog razrešenja.

Inače, i nemački Manager Magazin tvrdi da je Tiringen „prema mnogim ekonomskim pokazateljima najjača istočnonemačka pokrajina“.

„Izgubljena industrijska substanca i promašene velike investicije nadju se i tu, o konzernima poput onih na zapadu ne može biti ni reči, ali neki retki primeri uspeha ipak se nadju”, piše Manager Magazin i kao primer navodi nekad čuvenu firmu Carl Zeiss, čiji deo je ostao u Jeni.

Evo kako izgledaju neki od tih ekonomskih pokazatelja:

Bruto domaći proizvod po stanovniku u SR Nemačkoj je 2017. godine prosečno iznosio 39.650 evra (u tekućim cenama). Najviše je imao grad i pokrajina Hamburg – 63.927 evra po stanovniku. Najmanje je imala istočnonemačka pokrajina Meklenburg-Forpomern – 27.160 evra. A Tiringen je imao 28.885 evra po stanovniku ili 72,8% nemačkog proseka.

Udeo proizvodnog sektora u novoostvarenoj bruto dodatoj vrednosti 2017. godine u Nemačkoj je iznosio 31%, a udeo sektora usluga 68%. U Berlinu je taj odnos 15%:85%, u Baden Virtembergu 40%:59%. U Tiringenu u novoostvorenoj bruto dodatoj vrednosti proizvodni sektor učestvuje sa 35%, a sektor usluga sa 64%.

Bruto troškovi plata po radniku 2018. godine su u Nemačkoj iznosili 43.000 evra godišnje. Najviše u Hamburgu 51.000 evra, a najmanje u Meklenburg-Forpomern 34.000 evra. U Tiringenu su bruto troškovi plata po zaposlenom iznosili 36.000 evra.

Raspoloživi dohodak po stanovniku 2017. godine na nivou Nemačke je iznosio 22.623 evra godišnje (1.885 evra mesečno). Najviše u Bavarskoj 24.963 evra godišnje, najmanje u Meklenburg-Forpomern 19.190 evra. U Tiringenu je raspoloživi dohodak po stanovniku iznosio 19.738 evra (87,2% od proseka Nemačke).

Što se rasta tiče, Nemačka je 2018. godine imala ekonomski rast od 1,4%. Ukupni BDP Nemačke te godine je iznosio 3.386 milijardi evra.

Tiringen je te godine imao rast od 0,5%. A ukupni BDP te pokrajine iznosio je 64 milijarde evra ili nešto ispod 1,9% nemačkog BDP-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com