Avion šefa ruske službe bezbednosti stigao u Minsk?

Ruski predsednik Vladimir Putin u utorak je bio veoma tražen: treći put mu je telefonirao Aleksandar Lukašenko, beloruski predsednik koga Putin priznaje, a istim povodom i nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji Lukašenkov šesti predsednički mandat ne priznaju.

Razgovor s Putinom o situaciji u Belorusiji najavio je i američki predsednik Donald Tramp.

Kremlj je saopštio da je od evropskih sagovornika Putin tražio da se ne mešaju u unutrašnje stvari Belorusuje, kabinet nemačke kancelarke je saopštio da je ona od Putina tražila da posreduje kako bi u Belorusiji došlo do nacionalnog dijaloga s opozicijom i društvom, bili pušteni politički zatvorenici i beloruska vlast se uzdržala od primene sile prema mirnim demonstrantima.

Predstavnici građanskog društva u Belorusiji osnovali su juče Koordinacioni savet za miran prenos vlasti.

Kremlj ovog puta nije ništa objavio o sadržaju trećeg telefonskog razgovora s Lukašenkom.

Ali su sinoć ruski mediji (RuNews24, Komersant) preneli vest portala Flightradar da je sinoć u Minsk stigao avion Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije.

Flightradar je objavio da se radi o avionu TU – 214VPU broj RA – 64523 koji je pre devet godina od Kazanskog preduzeća za proizvodnju aviona naručila avio-jedinica za specijalne zadatke FSB.

Pre dve godine je predat upravi specijalnih službi.

A RBK tvrdi da avion koristi šef FSB Aleksandar Bortnjikov.

Sudeći prema ruskim državnim medijima, Rusija bi se pri posredničkim aktivnostima u Belorusiji rado oslonila na ministra spoljnih poslova Vladimira Vladimiroviča Makeja. U svakom slučaju oko njegovog se imena gradi poželjna atmosfera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com