Čudo u Makedoniji: Albanac će biti premijer 100 dana

Šef Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev i šef Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti dogovorili su se u utorak uveče da u novoj vladi Severne Makedonije premijer bude Zoran Zaev, a da tokom poslednjih 100 dana redovnog vladinog mandata premijersku funkciju prepusti Albancu, odnosno onom koga izabere DUI.

Visoki funkcioner DUI Artem Grubi na svom Fejsbuk profilu je napisao: „Pored premijera, tri albanska ministra inostranih poslova u regionu. Istorija“.

Zaev i Ahmeti su dogovorili da Demokratskoj uniji za integraciju pripadnu ministarstva spoljnih poslova, finansija i ekonomije i sektor evrointegracija, prenela je Nova Makedonija.

A Socijaldemokratskom savezu su pripala ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane i pravde.

Parlamentarni izbori su u Severnoj Makedoniji održani 15. jula.

Na tim izborima je koalicija „Možemo“ na čelu sa Socijaldemokratskim savezom Makedonije dobio 35,89% glasova i 46 poslaničkih mandata.

Na drugom mestu je koalicija na čelu sa VMRO – DPMNE sa 34,57% glasova i 44 mandata.
Demokratska unija za integraciju osvojila je 11,48% glasova i 15 mandata. Alijansa za Albance /Alternativa osvojila je 12 poslaničkih mesta, Levica 2 i Demokratska partija Albanaca 1 poslaničko mesto.

Odmah po objavljivanju rezultata visoki funkcioner DUI Bujar Osmani pozvao je sve Albance da se ujedine oko ideje da prvi put u Makedoniji funkcija premijera pripadne jednom Albancu. Odredjen je i kandidat za tu funkciju Naser Ziberi.

Zoran Zaev je, medjutim, tu ideju odbacio :“Ako DUI ima ovakav uslov za koaliciju u Vladi, DUI neće biti u Vladi“.

Pošto su postigli sporazum o novoj vladinoj koaliciji, Zaev je, kako prenosi Nova Makedonija, bio pun hvale za DUI:

„DUI je pokazao veličinu i vrlinu zarad budućnosti svih gradjana, zarad budućnosti države i uspešne politike… Zbog ove veličine i vrline DUI, bez bilo kakvih prethodnih konsultacija i razgovora u koaliciji i mojoj partiji, vrlinu sam pokazao i ja. Na predlog DUI biće postavljen premijer, koji će voditi vladu poslednjih 100 dana redovnog mandata, rekao je Zaev.

„Dosad smo imali Albanca ministra odbrane, ministra unutrašnjih poslova, predsednika Sobranja i država je bila napredna i stabilna,rekao je Zaev.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com