Bajden: „Amerika se vraća“

Američki predsednik Džo Bajden izložio je danas svoju spoljnu politiku u Stejt departmentu.

On je najavio da se „Amerika vraća, diplomatija se vraća“.

Ocenivši da je njegov prethodnik zanemario nekad tesne veze s partnerima, Bajden je obećao da će „stvarati praksu saradnje i opet  jačati mišiće demokratskih saveza, koji su tokom godina zanemarivanja i, rekao bih, zloupotrebe, uvenuli“.

Na ogromno oduševljenje Nemaca, Bajden je potvrdio da će povlačenje u Ameriku američke vojske stacionirane širom sveta, biti stopirano dok to temeljno ne preispita ministar odbrane Lojd Ostin.

Njegov prethodnik je doneo odluku o smanjivanju kontingenta američke vojske u Nemačkoj sa oko 34.000 na 25.000 ljudi.

Ali i Bajden će završiti jedan rat. Onaj u Jemenu, tako što će uskratiti podršku podršku Saudijskoj Arabiji i državama njenim saveznicama u vojnim operacijama protiv pobunjenih Huta u Jemenu, uključujući prodaju oružja.

„Rat mora biti završen”, rekao je Bajden.

Bajden je ocenio da je Kina najozbiljniji konkurent SAD i obećao da će Amerika ograničiti zloupotrebe Kine u ekonomiji i suprotstaviti se njenim agresivnim akcijama i ucenama.

Ali će sa Kinom saradjivati kad to bude „u našem interesu“.

On je ponovio ono što je na brifingu u Beloj kući tvrdila Džen Psaki, kako je oštar bio u telefonskom razgovoru s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom po mnogim pitanjima, uključujući Ukrajinu i ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com