Uticaj Covid-19 na obolevanje od kancera – katastrofalan

Uticaj epidemije Covid-19 na lečenje onkoloških bolesnika u Evropi katastrofalan je, ocenila je Svetska zdravstvena organizacija.

Na početku pandemije Svetska zdravstvena organizacija je utvrdila da su u 122 od 165 država prekinuti zdravstveni servisi u tretiranju nezaraznih bolesti, a u 1 od 3 države Evrope delimično ili kompletno su prekinuti onkološki servisi, rekao je generalni direktor Direkcije za Evropu Svetske zdravstvene organizacije Hans P. Kluge.

To je u Evropi rezultiralo kašnjenjem u postavljanju dijagnoza i lečenja što je direktno uticalo na smanjenje izgleda na lečenje i preživljavanje stotina hiljada obolelih od kancera, rekao je on.

Tokom 2020. godine kancer je dijagnostifikovan kod 4,8 miliona Evropljana.

„To je više od 13.000 ljudi svaki dan, 546 svaki sat i 9 svaki minut. Jedno od svako troje nas u zapadnoj Evropi i jedno od svako četvoro nas  u istočnoj Evropi dobiće tokom svog života rak“, rekao je Kluge.

On je podsetio da tokom „normalnih godina“ u regionu Evrope umre od raka 2,2 miliona ljudi, što je već preko svake mere s obzirom da su se te smrti mogle sprečiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com