Bajden šalje Ukrajini teško naoružanje

Američki predsednik Džo Bajden obećao je tokom posete državi Nju Hempšir  isporuku američkog teškog naoružanja Ukrajini, izvestio je nemački ARD.

Ukrajini će, rekao je Bajden, biti isporučena artiljerijska oružja i poljske haubice.

Ranije su skoru  isporuku teškog naoružanja Ukrajini najavili premijeri Velike Britanije i Kanade.

Boris Džonson je, kako je prenela ruska agencija Interfax, izjavio da je ono što se dešava u Ukrajini postati „artiljerijski konflikt“, da Kijevu treba „više artiljerije“ i „mi ćemo im je dati“.

Kanadski premijer Dzastin Trido je izjavio da će Kanada „poslati u Ukrajinu tešku artiljeriju“,  da će „detaljnija informacija o tome biti objavljena narednih dana“, a „isporuke će se obaviti prema zahtevima Kijeva“.

Isporuku teškog naoružanja Ukrajinu najavile su i Belgija i Holandija.

Nemački kancelar Olaf Šolc već neko vreme je pod rafalnom  paljbom kako CDU/CSU opozicije u nemačkom Bundestagu, tako i koalicionih partnera Zelenih i Liberala, ali i neobično glasnih nemačkih medija, da Nemačka počne da isporučuje Ukrajini tenkove. Nije poklekao pritisku.

Velt mu se u komentaru podsmeva da je objavio : Ništa sami. I ostao sam.

Posle video sastanka šefova država i vlada G7, najviših predstavnika EU i NATO, Šolc je u utorak na pitanje da li je realno ocekivati nemačke tenkove u Ukrajini pozvao novinare da pogledaju šta šalju bliski saveznici Nemačke : „Oni koji su u situaciji sličnoj našoj, postupaju poput nas“, rekao je.

„U početku smo Ukrajini isporučivali oružje iz naših zaliha. I sad moramo da priznamo da su naše mogućnosti došle do svojih granica. Zato stvaramo specijalni fond kako bi naša armija, posle mnogo godina štednje, najzad bila dobro naoružana i mi mnogo investiramo u mogućnosti Bundesvera“, rekao je Šolc.

On je rekao da je Nemačka učinila sve što je bilo u njenoj moći da Ukrajina može da kupuje nemačku vojnu proizvodnju.

„Zamolili smo nemačku vojnu industriju da nam kažu koje proizvode mogu da isporuče u najskorije vreme. Ukrajina je sa tog spiska izabrala, a mi smo obezbedili neophodna finansijska sredstva“, rekao je Šolc.

Koliko se zna (sa tom ogradom o nemačkim isporukama izveštavaju i nemački mediji), Nemačka je Ukrajini dosad isporučivali protivtenkovsko oruzje, sredstva protivvazdušne odbrane i municiju.

Rusija je objavila početak druge faze svoje“ specijalne operacije u Ukrajini“, naime ofanzivu u istočnoj Ukrajini.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com