Balkanski recept: Partije manjina o ulasku u vladu Crne Gore

Albanska izborna lista „Genci Nimanbegu – Nik Djelošaj“ formirala je radnu grupu koja radi na platformi za eventualne pregovore o učešću Albanske liste u budućoj izvršnoj vlasti Crne Gore, izjavio je za podgoričke „Vijesti“ nosilac te liste i predsednik opštine Tuzi Nik Djelošaj.

On je podvukao da to ne znači da će dogovor biti i postignut iako ta lista odlično sarađuje sa Demokratama, članovima koalicije „Mir je naša nacija“, sa kojima vrši i vlast u opštini Tuzi.

U parlamentu Crne Gore poslanike će imati tri manjinske liste: 3 poslanika Bošnjačka stranka i po 1 poslanika dve albanske liste.

Buduću crnogorsku vladajuću koaliciju čine tri izborne koalicije, koje su zajedno osvojile 41 poslanički mandat od ukupno 81, koliko ih ima Skupština Crne Gore: „Za budućnost Crne Gore“ (27), „Mir je naša nacija“ (10) i „Crno na bijelo“ (4).

Sa osvojenim 41 mandatom, buduća vladajuća koalicija ima taman potrebnu skupštinsku većinu, što znači da nijedan poslanik ne sme izostati sa sednice da bi proces odlučivanja funkcionisao. Tako da bi im podrška manjinskih partija više nego dobrodošla.

Vladajuće kombinacije s manjinskim strankama postaju model formiranja vlasti na Balkanu.

Najinteresantniji je model u Severnoj Makedoniji gde je po potpisivanju Ohridskog sporazuma obaveza da najjača makedonska politička stranka, čak i ako ima apsolutnu većinu u Sobranju, formira vladajuću koaliciju sa najjačim albanskom političkom strankom. Izborom partnera, najjača albanska politička stranka praktično odlučuje pobednika izbora medju etničkim Makedoncima.

Po parlamentarnim izborima održanim 5. jula, najjača hrvatska politička stranka HDZ je potrebnu parlamentarnu većinu obezbedila uključivanjem u vlast 8 poslanika nacionalnih manjina. Vlada se oslanja na 76 od ukupno 151 poslanika. Koliko je ta tanka većina rizična pokazao je incident na sam dan izglasavanja vlade u parlamentu, kada je Hrvatski zavod za javno zdravlje odobrio jednom poslaniku vladajuće koalicije da sednici prisustvuje iako je trebalo da bude u samoizolaciji.

U Srbiji vlada još nije formirana iako su izbori održani još 21. juna i Srpska napredna stranka ima apsolutnu većinu, ali nema nikakve sumnje da će u vladinu većinu biti uključen Savez vojvodjanskih Madjara, kao manjinska stranka. U parlament su ušle još tri manjinske liste: Manjinska lista Muamer Zukorlić, Manjinska lista Albanska Demokratska alternativa i Manjinska lista SDA Sandžak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com