Beč demonstrira protiv nove vlade, privreda oduševljena

Oko 3.500 demonstranata već je na ulicama Beča, ukupno devet protestnih skupova je prijavljeno za danas, a povodom podnošenja zakletve nove austrijske vlade, javljaju austrijski mediji.

Demonstranti nose parole „Dole fašizam“, „Štrahe napolje, Basti napolje“.

Protestuju učenici bečkih škola, Radikalna levica i Autonomni antifašisti, svoje demonstracije su organizovali i biciklisti…svi se kreću ka bečkom Trgu heroja gde će biti održan centralni protestni skup.

Kvart oko vladinih zgrada i predsedništva države je potpuno zatvoren za saobraćaj, 1.500 policajaca je angažovano da obezbedi mirnu promociju vlade Narodne partije Austrije i Slobodarske partije Austrije. Njeni lideri 31-godišnji Sebastijan Kurc, koji se sprema da postane najmladji premijer na svetu, i Hajnc Kristijan Štrahe nameravaju da put od vlade do predsedništva predju bečkim ulicama u punoj javnosti.

Konzervativno – desničarska koalicija nije prvi put na vlasti – u istom stranačkom sastavu Austrija je vladu dobila i 2000. godine.

U izjavama za austrijske medije, predstavnici austrijskih privrednih i industrijskih asocijacija puni su hvale za program nove vlade. Oni tvrde da prvi put jedna austrijska vlada ne najavljuje povećanje nego smanjenje nameta privredi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com