Danas počinje trka za mesto predsednika Rusije

Savet Ruske Federacije objavio je u „Rosijskoj gazeti“ da od danas može početi podnošenje kandidatura za ruske predsedničke izbore.

Kandidati imaju 20 dana za podnošenje kandidature.

Samostalni kandidati moraju sakupiti 300.000 potpisa da bi im kandidatura bila prihvaćena, a kandidati vanparlamentarnih stranaka 100.000 potpisa. Kandidati parlamentarnih stranaka oslobodjeni su obaveze sakupljanja potpisa.

Izbori za predsednika Ruske Federacije biće održani 18. marta 2018. godine. Koštaće 14,8 milijardi rubalja.

Ela Pamfilova, predsednica Centralne izborne komisije je izjavila da su nameru da se kandiduju objavila 23 kandidata. Trećina su žene, što je najveći interes žena za jedne predsedničke izbore u Ruskoj Federaciji.

Ukoliko bi sakupili dovoljan broj potpisa to bi mogao da bude najveći broj predsedničkih kandidata na jednom izborima u Ruskoj Federaciji.

Izbori zakazani za 18. mart 2018. godine sedmi su predsednički izbori u Ruskoj Federaciji.

Na prvim izborima 1991. godine učestvovalo je 6 kandidata, 1996. i 2000. godine po 11 kandidata, 2004. godine 6 kandidata, 2008. godine 4 kandidata i 2012. godine pet kandidata.

Rekorder po broju kandidatura na ruskim predsedničkim izborima je lider Liberalno-demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski – on se dosad kandidovao pet puta, kandidaturu je najavio i sada. Na drugom mestu je lider Komunističke partije Genadij Zjuganov sa četiri kandidature, kandidovaće se i sada.

Aktuelni ruski predsednik Vladimir Putin kandidovao se dosad tri puta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com