Bez klimatskih promena, takve vrućine bi Francuska imala svakih 1.000 godina

Da nije bilo ljudskom rukom izazivanih klimatskih promena, visoke temperatura kakve su bile jula 2019. godine, Francuska i Holandija bi imale svakih 1.000 godina, a Nemačka i Velika Britanija svakih deset do 100 godina, utvrdio je medjunarodni tim istraživača u projektu nazvanom World Weather Atribution Project.

Ali zahvaljujući klimatskim promenama, uobičajeno visoke letnje temperature postale su još više, a vremenski razmaci izmedju perioda žege kraći.

Istraživači su posmatrali tri najtoplija dana u nizu u više država i uzeli u obzir rezultate istraživanja (Oeschger-Zentrum za istraživanje klime) prema kome se nikad u prethodnih 2.000 godina zemlja nije tako brzo i na tako širokom prostoru zagrevala kao sada i to zahvaljujući emisijama CO2 za koje je odgovoran čovek.

Istraživači okupljeni u World Weather Atribution Project-u utvrdili su da je u mestu Lingen u julu izmereno 42,6 stepeni što je rekordna temperatura za Nemačku. U mestu Saint Maur des Fosses u blizini Pariza izmerena je u julu temperatura od 43,6 stepeni. Preko 40 stepeni zabeleženo je i u Belgiji i Holandiji. Temperaturni rekordi oboreni su i u Velikoj Britaniji, ali su tamo trajali kratko dan-dva.

Temperature preko 40 stepeni neobična su pojava za Evropu.

Da nije bilo čovekovom rukom izazvanih klimatskih promena, temperatura bi u svim posmatranim državama bile izmedju 1,5 i 3 stepena niže.

Prema simulacijama koje su obavili učesnici u World Weather Atribution Project, oko 2050. godine evropski temperaturni rekordi mogli bi da budu oko 45 stepeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com