Naučnici: Pošumljavanje Rusije i Amerike najefikasniji lek protiv klimatskih promena!

Ukoliko bi se na Zemlji pošumilo dodatnih 900 miliona hektara, šume bi absorbovale do dve trećine emisije CO2, saopštio je Švajcarski tehnički fakultet u Cirihu rezultate studije „The global tree restoration potential“, koju su uradili istraživači Crowller laboratorije pri toj visokoj školi.

Rezultati su objavljeni u američkom časopisu „Science“.

U ovih 900 miliona hektara nisu uračunate teritorije gradova i poljoprivredno zemljište, koji su čoveku potrebni na drugi način, kao ni pustinje.

Naučnici su precizirali, prenosi boerse-online, i u kojim se državama nalazi zemljište podobno za pošumljavanje.

U Rusiji bi se mogao baš lepo pošumiti 151 milion hektara, u SAD 103 miliona hektara, u Kanadi 78,4 miliona hektara, u Australiji 58 miliona hektara, u Brazilu 49,7 miliona hektara i u Kini 40,2 miliona hektara.

Na Zemlji bi, prema studiji švajcarskih naučnika, moglo da bude pošumljeno 4,4 milijarde hektara, a pošumljeno je 2,8 milijardi.

Švajcarci su utvrdili da od preostalih 1,6 milijardi hektara, 900 miliona hektara čovek ne koristi ni za šta.

„Ali moramo brzo da delujemo jer trajaće decenije dok šume sazreju kako bi mogle da budu skladište za CO2”, rekao je Žan Fransoa Basta, član tima švajcarskih naučnika.

Šume bi, precizirali su naučnici, mogle da absorbuju 205 milijardi tona ugljenika. A to je dve trećine CO2 koju je od industrijske revolucije proizveo čovek.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com