Budući lider Evrope se spotakao na benzinu

Ne tako davno Emanuel Makron proglašen je “budućim liderom Evrope”. Iako bankar, javnost ga ja doživljavala kao novo lice u politici, čoveka van establišmenta. Danas, Makron je sve sem budući, baš naprotiv, nakon velikih protesta i nereda u Parizu u protekle tri nedelje Makron je dobio novi epitet – uskoro bivši.

Prema anketi Francuskog instituta za javno mnjenje (IFOP), Makronov rad na predsedničkoj funkciji trenutno podržava tek 23 odsto Francuza. Ne podržava ga čak 76 odsto Francuza.

Ovaj rezultat mogao bi se promeniti nakon sada već izvesne odluke Vlade Francuske, kojom upravlja Makron, da suspenduje najavljene takse na benzin zbog koje su Francuzi izašli na ulice Pariza i dobrano ga protresli. Ali ne u značajnoj meri.

Makron, rodjen 1977. godine, predsednik Francuske je postao u maju 2017. godine. On je tada u drugom krugu izbora pobedio kandidatkinju desničarskog Nacionalnog fronta Marin le Pen sa 66,1 odsto glasova.

Njegovu dosadašnju vladavinu obeležili su protesti radnika zbog raznoraznih reformi, kao i najnoviji protesti gradjana zbog najavljenih taksi na benzin. Nisu ga zaobišle ni optužbe za korupciju. A na teret su mu se stavljali i, primera radi, neverovatni računi za šminkere i frizere.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com