Cene paket aranžmana se odlično drže

U odnosu na isti period prošle godine, cene paket aranžmana su tokom prvih pet meseci 2020. godine bile za čak 25,8% više, a u maju ove u odnosu na maj prošle godine za 30,4% više, proizilazi iz današnjeg izveštaja Republičkog zavoda za statistiku.

Do najvećeg dela ovog povećanja je očito došlo tokom preostalog dela 2019. godine, jer cene paket aranžmana u maju 2020. godine za 3% su više nego u decembru 2019.

Zbog niske turističke tražnje, za koju se ne očekuje da će se skoro potpuno oporaviti, očekivao bi se pad cene ovih aranžmana radi privlačenja turista, ali do toga nije došlo.

U maju je ta cena ostala na nivou aprila, kad je turistički promet bio blizu nule, a u odnosu na prosek 2019. godine majska cena je za 3,5% viša.

Da li su troškovi obezbeđivanja zdravstvene sigurnosti učinili da se cene paket aranžmana drže?

Saobraćaj se, pored turizma, smatra granom koja je najteže pogođena pandemijom koronavirusa.

Cene prevoza ostale su uglavnom na istom nivou.

U maju je u odnosu na april pojeftinio samo prevoz u drumskom saobraćaju i to za 0,1%, cene prevoza železnicom i avionom ostale su na istom nivou.

U prvih pet meseci ove godine, cene prevoza avionom niže su nego u prvih pet meseci 2019. godine za 0,5%. i niže nego u maju 2019. godine za 0,3%, ali su više nego u decembru 2019. godine za 0,1%. Dakle, minimalne promene.

Kod železnice, ma koje poređenje uzeo kao kriterijum – promene u cenama nema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com