Šta ima novo pred izbore: Niko oštro protiv MMF-a, niti oštro za promenu Ustava

Mada je jedan bivši šef kancelarije MMF-a u Srbiji rekao da on opoziciju MMF-u u Srbiji ne vidi, izgleda da su prevladale dve stvari: prva, kad je ekonomski relativno dobro ni MMF nema naročito zašta da bude kriv i drugo, ako hoćete zapadne kredite bez MMF-a ne može.

Što se Ustava tiče, svakome je jasno da kad se govori o izmenama Ustava govori se o izmenama njegove preambule, prema kojoj je Kosovo Srbija i – tačka.

Izgleda da je raspoloženje u javnosti kreirano tako da bi nikakvi bili izborni izgledi stranke koja bi oštro i odmah zahtevala promenu ove preambule. Zato se umesto promene odmah, zahteva dijalog i to unutrašnji – odmah.

U trećoj predizbornoj debati na RTS-u oštro protiv saradnje s Medjunarodnim monetarnim fondom nije bio ni Miloš Jovanović, lider pokreta Metla 2020, u vreme Vojislava Koštunice član Demokratske stranke Srbije, niti je za izmene Ustava Srbije odmah bio Čedomir Jovanović, nosilac liste grupe manjinskih stranaka Koalicija za mir, i lider Liberalno-demokratske stranke Srbije, početkom 2000-tih uticajni funkcioner Demokratske stranke.

S tim što Čedomir Jovanović smatra da je sadašnji Ustav (nije izrekao preambula) „nešto što smeta razvoju društva i države“, a Miloš Jovanović da „apsolutno nikakve izmene Ustava ne dolaze u obzir dok se ne postigne konsenzus medju političkim elitama, u narodu konsenzus već postoji, oko Kosova, dotad mi ne pada na pamet da slabimo Ustav“.

Čedomir Jovanović se setio da je Vojislav Koštunica još 2013.godine podneo Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti Briselskog sporazuma (o Kosovu), a o toj inicijativi još nije odlučeno.

Indikativno je da je Čedomir Jovanović nekoliko puta tokom emisije istakao svoje veliko poštovanje za izuzetno obrazovanje Miloša Jovanovića, koji je doktorirao na pariskoj Sorboni. Iako je odnos prvog Jovanovića prema zapadnom stranom faktoru potpuno suprotan stavu drugog Jovanovića, uprkos Sorboni ili baš zato.

Dakle, u debati, koja je koncipirana tako da bi se jedva tako mogla zvati, učestvovali su predstavnici lista: Za kraljevinu Srbiju – Žika Gojković, Ujedinjene demokratske opozicije, pokreta Metla 2020, Grupa gradjana 1 od 5 miliona, Nek maske padnu – Zelena stranka – Nova stranka, Koalicija za mir – Čedomir Jovanović.

Da nam MMF uopšte nije potreban smatra jedino lista Za kraljevinu Srbiju i na tvrdnju Gordane Čomić iz liste Ujedinjene opozicije Srbije da su loše prošle države, koje su prekinule saradnju sa tom institucijom, Mirko Čikiriz navodi primer Madjarske čijoj ekonomiji to nije štetilo.

Svi ostali su mišljenja da Srbija treba da ima sporazum sa MMF-om, ali joj aranžman sa tom institucijom (više) nije potreban. Metla 2020 je za saradnju, ali „biti obazriv jer MMF ima političku agendu i insistira na privatizaciji velikih sistema“ protiv čega je Metla 2020 odlučno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com