Cene robe i usluga u avgustu više za 0,9 odsto

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da su cene proizvoda i usluga u avgustu ove godine, u odnosu na prethodni mesec, u proseku više za 0,9 odsto.
rzs
U saopštenju se navodi da su potrošačke cene u avgustu 2016. godine, kada ih uporedimo sa istim mesecom prethodne godine, povećane 1,2 odsto, dok su u odnosu na decembar 2015. godine više za 1,7 odsto.
Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u avgustu 2016. godine, u poređenju sa prethodnim mesecom, rast cena je zabeležen u sledećim grupama: rekreacija i kultura (3,1 odsto), hrana i bezalkoholna pića (2,3 odsto), restorani i hoteli (0,5 odsto) i stan, voda, električna energija, gas i druga goriva (0,2 odsto).
Pad cena je registrovan u grupama odeća i obuća (-0,5 odsto), nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (-0,3 odsto) i u grupama transport i alkoholna pića i duvan (za po -0,1 odsto).
Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.
Indeksi potrošačkih cena definišu se kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju, dodaje se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com