CETA umesto TTIP?

Oko 300.000 gradjana Nemačke demonstriralo je u prošlu subotu protiv namere Evropske unije, pa time i Nemačke, da sa Kanadom sklopi ugovor o slobodnoj trgovini poznatiji kao CETA. Demonstranti smatraju da je CETA samo prevara i tajni put da se EU uvuče u TTIP odnosno sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD. Jer, izmedju SAD i Kanade postoji zona slobodne trgovine, ako EU takvu zonu uspostavi sa Kanadom, znači da je ušla u zonu slobodne trgovine i sa SAD?

ttip

Predsednik i premijer Francuske nedavno su objavili da su pregovori o TTIP propali i da se mogu obnoviti samo na novim osnovama. Sličan stav o tom sporazumu zauzeo je i vicekancelar i ministar privrede Nemačke , šef SDP-a Zigmar Gabrijel.

Gabrijel uskoro mora izaći pred najviše partijske organe radi potvrde svoje politike, pa je, kako su danas javili nemački medili pozivajući se na DPA, postigao kompromis o CETA sa levim krilom stranke i njenim podmlatkom.

Obavezao se navodno da do primene CETA neće doći dok se pred Evropskim parlamentom ne razjasni koji delovi tog sporazuma su u nacionalnoj a koji u nadležnosti Brisela.

Posebno nezadovoljstvo izaziva i razjašnjenje traži zaštita stranih investitora koju propisuju i CETA i TTIP. Gabrijel je obećao da strani investitori neće biti privilegovani niti zaštićeni na način koji ugrožava socijalne i ekološke standarde u Nemačkoj.

Smatra se, navode nemački komentatori, da bi predstojeće izjašnjavanje organa SDP o CETA moglo biti za Garnrijela „biti il’ ne biti“.

U Francuskoj se sledeće godine održavaju predsednički, a u Nemačkoj parlamentarni izbori.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com