Francuska traži prekid pregovora o TTIP čisto, jasno i definitivno

Francuska traži da se pregovori o Transatlantskom partnerstvu u trgovini i investicijama prekinu čisto, jednostavno i definitivno jer pate od previše velike neravnoteže u korist Vašingtona, poručeno je u utorak jasno i glasno iz Pariza.

ttip

„Amerikanci ne daju ništa ili daju mrvice (…) a na takav način ne pregovaraju saveznici“, rekao je francuski predsednik Fransoa Oland, a prenose fancuski mediji.

Pariz ocenjuje da se sa tim pregovorima baulja u mraku i da je potreban iskren prekid, jasan i definitivan kako bi razgovori mogli ponovo da počnu na dobroj osnovi, objasnio je francuski državni sekretar za trgovinu Matijas Fekl.

„Pregovori su u ćorsokaku, pozicije nisu poštovane, neravnoteža je očigledna (…) Bolje je da to jasno konstatujmo nego da nastavljamo razgovore koji ne mogu dovesti do cilja“, rekao je Oland.

Pregovori o sporazumu poznatom kao TTIP počeli su 2013. godine i dosad je održano 14 rundi pregovora a nije postignuta saglasnost ni o jednom od 27 poglavlja. Sledeća runda pregovora zakazana je za prvu nedelju oktobra i trebalo bi da se održi u SAD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com