Da li je Adria ervejz platežno sposobna

Slovenačka avio-kompanija Adria ervejz je i sama, uostalom prva, dala saopštenje o uzrocima raskida dogovora o uzimanju u dugoročni lizing 15 ruskih aviona SSJ-100.

U potrazi za celom istinom to saopštenje nije mnogo pomoglo medijima:

„Poslednjih meseci se Adria ervejz intenzivno pripremala da dobije avione. Bez obzira na to što je dati tip aviona kao takav i dalje privlačan za avio-kompaniju, Adria ervejz nije uspela da sa ruskom stranom usaglasi finalne uslove ugovora. Sa strane Adrije rasla je uznemirenost u odnosu na privrženost „Civilnih aviona Suhoj“ poštenom i dugoročnom partnerstvu kao i zbog nepostojanja zajedničkog vidjenja daljeg strateškog razvoja kompanije“, navodi se u tom saopštenju koje prenosi ruski list Komersant.

Pošto je izrazio razočaranje prekidom saradnje, više filozofski prikaz razloga dao je direktor Adria ervejza Holger Kovarš:

„Partnerstvo može da zaživi samo u slučaju kad su ciljevi postavljeni u strateškom biznis planu ostvarivi. U datom slučaju mi ne mislimo da jesu“.

Neimenovani sagovornik Komersanta, upoznat s tokom pregovora, tvrdi da se Adria zaista nalazi u stanju pred stečaj, zbog čega rizik od neplaćanja lizinga zaista postoji.

Sporazum o dugoročnom lizingu 15 aviona SSJ-100 sklopljen je novembra 2018. godine baš u vreme kad su u slovenačkoj i regionalnoj štampi štampani tekstovi sledećih naslova : „Adria Airways se ni sa nemačkim rukovodstvom ne može izvući iz gubitaka“ ili „Adria Airways tik pred raspadom“ ili „Adria u ozbiljnim problemima“.

Ali , 22. januara je Javna agencija za civilne letove Slovenije objavila da je obustavila postupak nadzora nad Adria ervejzom kao imaocem operativne licence.

Ta Agencija je ustanovila da je Adria dokazala da je u sposobna da u budućnosti ispunjava sve svoje obaveze te da je dugoročno platežno sposobna.

Pomenuti Holger Kovarš je izrazio žaljenje što je poslednjih nekoliko meseci izneto toliko lažnog o stanju u Adria ervejzu i radost što je nalazom Agencije omogućeno da kompanija nesmetano nastavi s realizacijom svog strateškog plana i s radom na dugoročnom razvoju slovenačkog avio-prevoznika.

Adria ervejz je u vlasništvu bavarskog fonda 4K invest. Taj fond kupuje posrnule firme, čisti ih od nepotrebnih troškova, stabilizuje i prodaje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com