A Putin izmolio Mercedes!

„Ja znam koliko dugo su trajali pregovori, kako je išla kampanja za donošenje investicione odluke. Hoćemo da se zahvalimo našim kolegama iz kompanije Mercedes Benz što je ta odluka doneta i praktično već realizovana“, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na otvaranju fabrike nemačkog brenda Mercedes Benz u Podmoskovlju i potpisao se na prvi Mercedes koji je sišao s trake.

Kako su preneli ruski mediji, taj mercedes neće biti prodat nego će se čuvati u fabrici kako bi njeni šefovi mogli da se, kad god ustreba, pohvale kako im je bio predsednik (sve dok to bude profitabilno).

U fabrici, čija je gradnja trajala godinu i po,   godišnje će se proizvoditi 25.000 Mercedesa u četiri modifikacije. Prvi će u ponudi biti sedan E klase po početnoj ceni od 3,150 miliona rubalja.

Posebnu pažnju ruski mediji su posvetili činjenici da je ruski predsednik u Podmoskovlje stigao helikopterom, a onda se pravo u fabriku dovezao limuzinom Aurus iz ruskog projekta Kortež.

A nemački ambasador Rudiger fon Frič je pred  Mercedesovom fabrikom parkirao BMW S serija kojim se dovezao.

Živela konkurencija!

Nije zaboravljeno da se pomene, da se ruski predsednik, dok mu nije projektovana ruska limuzina, vozio u Mercedes Benz S 600 Pullman.

Ta kola, s kojima hoće da se meri ruski Aurus, koštaju u Rusiji nekoliko desetina miliona rubalja, a Aurus, čija će serijska proizvodnja početi za otprilike godinu dana, košta 6-7 miliona rubalja. Što se cene tiče konkurencija je potučena.

Ali planirano je da se godišnje proizvodi oko 5.000 Aurusa, od pre mesec dana službeni auto i ruskih ministara, prema planiranih 25.000 mercedesa.

„U fabrici (Mercedes Benza) će raditi gotovo 1.000 ljudi, aktivno ih već radi izmedju 500 i 700. U budžete svih nivoa, planirane su uplate od oko 4 milijarde rubalja tokom deset godina. A ukupne investicije već iznose 19 milijardi rubalja“, rekao je Putin.

Zanimljivo je da Dajmler Benz dosad nije imao fabriku u Rusiji. Propustio je čak i vreme kada je tržište automobila cvetalo, a fabriku gradi sada kad je Rusija pod sankcijama, a tržište automobila se još nije oporavilo nego se za ovu godinu predvidja usporavanje tog oporavka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com