Da ne poveruješ: Trampova carinska strategija donosi Americi 20 milijardi dolara

Uticajni nemački Ifo institut iz Minhena upravo je objavio studiju iz koje proizilazi da američki predsednik Donald Tramp ima „optimalnu carinsku strategiju“ prema Kini, koja će Americi doneti godišnji prihod od 20 milijardi dolara.

Šef odeljenja za spoljnu trgovinu u tom Institutu Gabrijel Felbermajr za FAZ.NET tvrdi da svi misle da će carine, koje je Amerika uvela na kinesku robu, platiti krajnji potrošači, ali…

„Ali to ne mora da bude obavezno tako. Proizvodjači iz Kine takodje bi mogli da snize svoje cene kako bi sačuvali udeo na tržištu, na primer tako što bi se odrekli dela dobiti. U kom obimu oni to čine je empirijsko pitanje. U Studiji mi smo utvrdili da kineski proizvodjači cirka četiri petine carinskog tereta preuzimaju na sebe, i samo jednu petinu prosledjuju dalje. Zašto? Jer su SAD tačno odabrale koju  će robu da opterete carinama. I izabrali su baš onu kod koje su proizvodjaču u Kini malo fleksibilni, a potrošači u Americi imaju mnogo fleksibilnosti“, tvrdi Gabrijel Felbermajr za FAZ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com