Bitka za 5G: Nemci hoće da isključe Huawei iz učešća na tenderu

Nemačka razmišlja da podje primerom Australije i, iz bezbednosnih razloga, zabrani najvećem svetskom proizvodjaču telekomunikacione opreme, kineskoj kompaniji Huawei, učešće na tenderu za postavljanje infrastrukture za petu generaciju mobilne telefonije (5G), prenose informaciju Rojtersa evropski mediji.

Evropska unija dosta kasni za SAD i Azijom u postavljanju infrastrukture za petu generaciju mobilne telefonije, a u Nemačkoj je tender za dodelu licenci najavljen za proleće 2019. godine.

Nedavno je nekoliko nemačkih industrijskih kompanija, na čelu sa Simensom, zatražilo da se i njima, ne samo telekomunikacionim kompanijama, omogući učešće na ovom tenderu.

A Nemci navodno strahuju da bi Huawei u svoju opremu ugradio „backdoors“, što bi kineskim obaveštajnim službama omogućilo špijuniranje u Nemačkoj.

Huawei je australijsku odluku iz avgusta ove godine nazvao „politički motivisanom“,  a sajber sigurnost je nazvao svojim najvišim prioritetom.

Kompanija ističe da je privatna i da nema nikakve veze sa kineskom vladom.

Pariski Mond izvestava da je Huawei u Berlinu otvorio centar za sajber bezbednost, kako bi kroz saradnju s nemačkim vlastima dokazao da nikakvu bezbednosnu pretnju ne predstavlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com