Danas se otvara novi Suecki kanal

Danas će svečano biti otvoren novi Suecki kanal, čija je izgradnja započeta pre godinu dana, po ukazu predsednika Egipta Ahmed Fatah El Sisija.

suecki kanal

Prvobitno je bilo predviđeno da izgradnja kanala traje pet godina, da bi potom taj rok bio skraćen na tri godine, a onda, po zahtevu egipatskog predsednika, i na samo godinu dana.

Kanal je završen 23. jula ove godine, kada je obavljena probna plovidba brodovima najviše nosivosti, kako bi se dokazala transportna upotrebljivost kanala.

Novi Suecki kanal sastoji se od jedne potpuno nove deonice od 35 kilometara, paralelne sa sadašnjim kanalom dugim 164 kilometra, kao i deonice od 37 kilometara, koja je proširena i produbljena.

Inauguracija novog Sueckog kanala podrazumeva puštanje u saobraćaj ove dve deonice. Prošireni kanal će, po prvi put, omogućiti istovremenu plovidbu brodova u oba pravca, i to u najvećem delu od novoizgrađena 72 kilometra.

Očekuje se da će na taj način vreme čekanja na plovidbu kroz kanal biti smanjeno sa jedanaest na tri časa, pri čemu će biti udvostručen njegov kapacitet sa sadašnjih 49 na 97 brodova.

Prvi brod koji će zaploviti kanalom na samoj svečanosti biće 150 godina stara predsednička jahta El-Mahrousa, čijom je plovidbom, takođe, svečano otvoren ovaj kanal u novembru 1869. godine, uz prisustvo egipatskog vladara, kralja Ismaila, i brojnih gostiju.

Ovom jahtom, koja je najstarija aktivna jahta na svetu i posebno obnovljena i pripremljena za ovu priliku, očekuje se da će zaploviti i sadašnji egipatski predsednik, sa svojim gostima iz sveta.

Svečanom otvaranju prisustvovaće i srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com