Dilema: Da li će Lula u zatvor ili u predsedničku rezidenciju

Luiz Injasio Lula da Silva, bivši brazilski predsednik koji je osudjen na deset godina zatvora zbog primanja mita, favorit je na predstojećim predsedničkim izborima u Brazilu.

Prema najnovijim istraživanjima, Lulu podržava 35 odsto gradjana, više nego duplo više u odnosu na drugoplasiranog mogućeg kandidata.

Ne samo što je Lula najpopularniji mogući kandidat, već mu podrška raste iz meseca u mesec. Kako prenose brazilski mediji, on je u junu imao podršku 30 odsto gradjana.

Ipak, povratak Lule u predsedničku rezidenciju ne zavisi isključivo od birača. On je već osudjen na skoro 10 godina zatvora zbog primanja mita od jedne naftne kompanije, a ukoliko viši sud potvrdi ovu presudu Lula će umesto u predsedničkoj rezidenciji završiti u zatvoru.

Istraživanja su pokazala da bi i u tom slučaju Lula imao razloga za optimizam. Njegova podrška bila bi odlučujuća za 26 odsto njegovih glasača.

Najgori mogući scenario za bivšeg brazilskog predsednika, pored zatvora, je kandidatura Serhija Mora, sudije koji ga je osudio na skoro 10 godina zatvora. Moro je, za sada, jedina ličnost koja bi u eventualnom drugom krugu predsedničkih izbora imala veću podršku od Lule. Serhio Moro odbija mogućnost da se kandiduje.

Dilma Rusef je trenutno predsednica Brazila, ne baš omiljena, a izbori za njenog naslednika, ili naslednicu, biće održani u oktobru naredne godine. U pitanju su generalni izbori u Brazilu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com