Kako je Mihail Sakašvili zamalo postao Tom Henks

Da, zvuči neverovatno, ali moglo se desiti.

Pre nekih 13 godina svet je s oduševljenjem pratio priču Viktora Navroskog koji je ostao bez države i to dok je bio na njujorškom JFK aerodromu pa je kao čovek bez države ostao „zaglavljen“ na aerodromskom terminalu.

Viktor Navroski je lik izgradjen, delimično, po priči Mehrana Karimija Nasera, iranskog izbeglice koji je 18 godina proveo na Aerodromu Šarl de Gol jer nije imao državljanstvo nijedne države. Ovekovečio ga je u filmu „Terminal“ Tom Henks, a nedavno je sličnu sudbinu, poput Nasera ne Henksa, mogao imati i Mihail Sakašvili, bivši gruzijski predsednik.

Sakašvili je ovog leta ostao bez instant stečenog ukrajinskog državljanstva nakon što je udario na predsednika Ukrajine Petra Porošenka. A srećom, ostao je gruzijski državljanin iako je iz svoje domovine praktično pobegao!

Da situacija bude baš „za dlaku“ pobrinuo se Sakašvilijevo prijateljstvo upravo sa Porošenkom. Prema njegovim rečima, njemu je prvobitno nudjeno da postane zamenik premijera Ukrajine, ali je on to odbio. A zašto je to važno za ovu priču? Pa zato što bi u slučaju da je postao drugi čovek Vlade Ukrajine Sakašvili morao da se odrekne gruzijskog državljanstva! On to nije učinio i tako je baš za dlaku izbegao da postane čovek bez države.

Mihail Sakašvili nije ostao bez države, a ni zaglavljen na aerodromskom terminalu, ali istini za volju trenutno nije poželjan ni u domovini, ni u dojučerašnjem domu u Ukrajini. U Gruziji je za njim raspisana poternica, a u Ukrajinu je početkom ovog meseca ilegalno ušao zbog čega ga je sud novčano kaznio.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com