Djukanović okrivio Vučića, odgovorila mu Brnabić

Predsednik Crne Gore Milo Djukanović optužio je u intervjuu za Newsmax Adria predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je i sam učestvovao u „jakoj medijsko-političkoj agresiji iz Srbije“, koja je u Crnoj Gori bila prisutna od decembra i donošenja Zakona o slobodi veroispovesti.

“I podrška koju je Vučić davao velikosrpskom nacionaluzmu kroz česte prijeme podrške svih vrsta tih aktera političkog života u Crnoj Gori. Predsjednik Vučić i aktuelna državna politika Srbije pokazala je dvije problematične intencije: prvo, da se miješa u unutrašnje stvari drugih država, a drugo, da se miješaju na način da pokušavaju da relativizuju politiku velikosrpskog nacionalizma u našem regionu”, rekao je Djukanović.

“Oficijelna politika Beograda, to je valjda i slijepcu jasno, bila je da pokuša da promjenom vlasti stvori atmosferu u kojoj bi Crna Gora postala dio planiranog srpskog ‘sveta’ u trouglu Beograda, Banjaluke i Podgorice”, rekao je Djukanović, pa je dodao da se vara svako ko se nada da će se stvari vratiti unazad jer, izborni rezultati se menjaju iz ciklusa u ciklus.

“Kao što ni u vremenu kad smo pobjedjivali nismo posezali za nekim radikalnim pokušajem namještanja rješenja u koja smo vjerovali (Mi smo na primer u 2006. godini vjerovali da Crnoj Gori pripada pravo da obnovi svoju crkvu. Nijesmo posezali za tim nego smo davali vremena da neke ideje zrenu). Prema tome, vara se svaki ko misli da će ovaj sada ishod da znači radikalno usvajanje svih onih rješenja u koje vjeruje dosadašnja opozicija, a očekivano buduća vlast i da će sve to ubrzano Crnu Goru vratiti unazad. Crnogorsko društvo ipak ima i svoj demokratski kapacitet uvjerenja, ima sposobnost da poštuje neka pravila demokratskog dijaloga a da sačuva unutrašnju stabilnost”, rekao je Djukanović, kome predsednički mandat traje do 2023. godine.

On i dalje veruje da Zakon o slobodi veroispovesti nije greška i podseća da je crkva u nezavisnoj Crnoj Gori bila autokefalna.

“Kakav god bio odnos nove vlade prema njemu, siguran sam da se to pitanje sada ili u dogledno vrijeme mora riješiti… Prosto je teško polemisati sa nečim što je tako istorijski neupitno i urezano u sjećanje Crne Gore i Crnogoraca”, rekao je Djukanović.

On je odbacio komentare da će DPS pošto poto braniti vlast i poručio da će novu vladu praviti onaj ko bude imao 41 poslaničko mesto u parlamentu.

Na optužbe Mila Djukanovića iznete na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sinoć je opširno reagovala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

 

Njena reakcija je objavljena na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Brnabićeva je ocenila da je “u pitanju pokušaj političke obmane koju Djukanović koristi kako bi objasnio uzroke izbornog rezultata njegove stranke”.

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u proteklih osam godina manje puta pomenuo Crnu Goru i Mila Djukanovića nego što je Djukanović samo u ovom jednom intervjuu pomenuo Srbiju i predsednika Vučića i to svaki put u negativnom kontekstu”, navela je Brnabićeva.

Srbija se, nastavila je ona, ni na koji način ne meša u unutrašnja pitanja Crne Gore i ni na koji način nije uticala na izborni proces u Crnoj Gori, to je činjenica koju Djukanović ne može da spori.

“Nema govora da je Crna Gora na bilo koji način ugrožena od strane Srbije i više je nego jasno da je Djukanović zarobljen u političkim fazama, koje je godinama koristio kako bi lažnim pričama o ugroženosti Crne Gore sticao političke poene umesto da se fokusira na stvarne potrebe i probleme svojih gradjana”, saopštila je, izmedju ostalog, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić reagujući na intervju predsednika Crne Gore Mila Djukanovića dat za Newsmax Adria.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com