Mila ima ko da brani: Da li je Dritan Abazović u opasnosti?

Orkestrirani pritisak koji se iz regiona i Crne Gore vrši na novu regionalnu političku zvezdu, lidera crnogorske političke stranke Ujedinjena reformska akcija (URA) Dritana Abazovića (35) – skoro nije viđen, ako je viđen uopšte.

Kreatori preporuka se obraćaju isključivo Abazoviću iako je on šef jedne građanske stranke sa više članova i nosilac liste jedne koalicije sa više članica.

Iako njegova biografija svedoči, a kreatori političkih pritisaka i sami potvrđuju, radi se o veoma, veoma dobro politički obrazovanoj osobi, pa i osobi sa prilično bogatim medjunarodnim i političkim iskustvom. Zato se saveti, koje Abazović ne traži, ali mu se svejedno užurbano šalju, čine ne samo nadmenim, neukusnim nego i pretećim i opasnim.

I svi se završavaju savetom Abazoviću da se prikloni Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i Milu Djukanoviću.

Abazoviću, koji je kao student generacije završio Fakultet političkih nauka u Sarajevu i tamo prošle godine doktorirao, preporuke je poslao sadašnji dekan tog fakulteta, Sead Turčalo.

On tvrdi da nedeljna pobeda opozicije na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori nije toliko rezultat činjenice da je gradjanima Crne Gore dosta trodecenijske vlasti Mila Djukanovića, nego više rezultat aktivne uloge Srpske pravoslavne crkve, Srbije i Rusije, pa položaj Abazovića ocenjuje ovako: “On se sada nalazi u nekoj vrsti izazovne pozicije jer je kampanju temeljio na tome da sruši postojeću vlast. Moja poruka – preporuka njemu je da se u tom odlučivanju s kim će ići u koaliciju vodi nekom vrstom hipotetičkog scenarija, u kojem bi se zamislilo kako bi Crna Gora izgledala i gde bi bila da je u njoj tri decenije vladala prosrpska i proruska stranka Demokratski front. Da li bi Crna Gora bila članica NATO-a, da li bi u regiji u tim evro-integracijama otišla najdalje, da li bi na kraju krajeva bila nezavisna država”.

“Verujem da će se i kolega Abazović opredeliti za jednu zaista pravu proevropsku opciju, a onda unutar nje pokušati postići neke ciljeve, i da će uspeti naći neku vrstu kompromisa, koji ni na koji način ne može uključivati Demokratski front jer suštinski se potpuno razlikuje od njegovog viđenja Crne Gore”, rekao je Turčalo za vijesti.ba.

Ako se Abazović ipak odluči za koaliciju sa Demokratskim frontom (mada je koalicija za koju Abazović tvrdi da se odlučio, mnogo šira), biće, prema Turčalu, ovako: “Iako se država nalazi u NATO-u i u procesu je evropskih integracija, to bi suštinski ojačalo anti-EU i anti-NATO snage u regiji. I zaista bi to na neki način bila jedna vrsta prilično ozbiljnog geopolitičkog poremećaja u regiji. Ja hoću da mislim da će se kolega Abazović odlučiti za neki drugi pravac i nastojati da sa nekim drugim strankama ostvari svoj politički cilj koji je promovisao”.

Krajnje upozoravajuća je poruka koju crnogorskom političaru Dritanu Abazoviću šalje bivši jugoslovenski omladinski funkcioner i sadašnji prištinski advokat Azem Vlasi.

Vlasi je rekao da je nezamislivo da Abazović ide u koaliciju sa crkveno-četničko-ruskom formacijom koja “niti jednog trenutka nije krila da Crnu Goru namerava odvesti u zagrljaj Srbije i Rusije i tako je skrenuti s puta evropskih integracija i vrednosti”.

Vlasi se podsmeva Abazovićevom uzviku da je mafija pobedjena, bez novca, samo srcem i samo znanjem.

“Nisu srpskoj opoziciji meta napada Milo Djukanović i vlast Crne Gore zato što je to, kako kažu, ‘kriminalna’, ‘mafijaška’ vlast, niti je njihov cilj borba protiv korupcije i kriminala. Zar su im Srbija i Rusija uzor nekorumpirane, pravedne i čistunske vlasti kakvoj teže?”, rekao je Vlasi, bivši političar iz Prištine.

“No, opredeljen za evropske integracije, on (Abazović) može pre imati mesto u koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) koja je, ipak, dobila najviše glasova, pa se boriti za bolju vlast u Crnoj Gori”, savetovao je bivši političar Azem Vlasi novoj regionalnoj političkoj zvezdi Dritanu Abazoviću.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com