Do 2020. godine roboti će oteti posao mesarima, đubretarima…

Roboti će početi masovno zamenjivati ljudsku radnu snagu puno ranije nego što se to očekivali – već 2020. godine, navodi se u izveštaju Korejske informativne službe za zapošljavanje (KEIS).

robot

Napredak u razvoju robotike i računarstva koji beežimo poslednjih godina, upućuje na to da bi roboti uskoro mogli postati dovoljno „pametni“ za obavljanje mnogih poslova.

Roboti već sada zauzimaju svoje mesto u mnogim fabrikama, a napredak tehnologije upućuje na to da bi čak nekoliko stotina različitih vrsta poslova mogla zauzeti „veštačka inteligencija“.

Najugroženija su radna mesta na kojima se ponavljaju rutinski zadaci, pa su u izveštaju na vrhu lestvice smeštena zanimanja:

1. Građevinski radnik

2. Mesar

3. Radnik obezbeđenja

4. Dostavljač

5. Čistač

6. Fabrički radnik

7. Porezni administrator

8. Đubretar

S druge strane, za sada nisu ugroženi poslovi u kojima je potreban veći stepen kreativnosti poput umetnika, fotografa, pisaca, kompozitora i muzičara, vizažista, modnih dizajnera, pevača i glumaca, prenosi Index.hr.

Iako bi „robotizacija“ mogla privremeno uzdrmati tržište rada, stručnjaci smatraju da će ovakav trend dugoročno imati pozitivne učinke, jer će ljude skloniti od teških fizičkih poslova, dok će donošenje odluka i dalje biti zadatak ljudi.

„To je korisno za ljude, jer možemo izbeći težak fizički rad i koncentrisati se na ono što je važnije – donošenje odluka“, kaže Park Ka-Jeul, istraživač KEIS-a.

Prema ranije objavljenim procenama Svetskog ekonomskog foruma za 15 vodećih zemalja sveta, robotizacija i uvođenje veštačke inteligencije koja bi zamenila ljudsku radnu snagu mogli bi u sledećih pet godina rezultirati gubitkom više od pet miliona poslova.

Prema njihovim procenama, dva miliona poslova biće otvoreno, dok će 7,1 miliona radnih mesta zameniti tehnološka rešenja, ili će postati nepotrebna.

To će dovesti do velikih promjena na tržištu rada pa će čak 65 odsto današnjih osnovnoškolaca, raditi u zanimanjima koja sada ne postoje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com