Dobre vesti za Bor i ekonomiju : Bakar primamljiv kao zlato

Cena bakra na najvišem je nivou u poslednje dve godine, 6470,41 dolar za tonu, a mnogi analitičari ovaj metal smatraju indikatorom kretanja u ekonomiji.

Bakar je tokom juna poskupeo za 10,79%, a cenu je sada još nagore pogurala i pretnja sindikata u čileanskom Antifagasta da će, nezadovoljni tarifnim pregovorima, danas stupiti u štrajk, našta su kupci požurili da se obezbede od pretećih nestašica.

Direktor CopperBank Djani Kovačević u intervjuu za Kitco News tvrdi da se  bakar po atraktivnosti za ulagače može meriti sa zlatom.

On smatra da bakar ima stabilan potencijal da postane proizvod  koji dominira tržištem i savetuje ulagače koji ne idu u masi tkz.anticiklične investitore da ovaj metal ne gube iz vida.

Kovačević smatra da ulagači kod bakra treba da igraju na nestašicu. „Ako neko ostane bez jedne sirovine, to će biti nevažno sve dok ne postane važno, tumači Kovačević u intervjuu koji prenosi finanzen. net

Kad na tržištu dodje do nestašice bakra, a firme su dobro potkovane dobijenim stimulacijama “ cena bakra mora da poskupi, toga treba da bude svestan antuciklični ulagač u svakom investitori“, tako Kovačević.

Pored bakra, smatra on, iz vida ne treba gubiti ni helijum, tajna komponenta, koju serveri i kompjuteri koriste za hlađenje, a za kojim tražnja godišnje raste šest, sedam, osam procenata.

Ipak, Kovačević s velikim optimizmom gleda na potencijal cene zlata :samo je pitanje vremena kad će fina unca prekoračiti granicu od 2000 dolara. U utorak se finom uncom zlata trgovalo po ceni od  1808,96 dolara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com