Dodik: Ukinuću visokog predstavnika

Nedavno izabrani članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović podneli su u utorak zakletvu.

Tročlanim Predsedništvom najpre će predsedavati Milorad Dodik, srpski član Predsedništva.

On je, povodom preuzimanja te funkcije, rekao da će raditi na tome da se funkcija visokog predstavnika za BiH ukine jer ne doprinosi dugoročnoj stabilnosti i razvoju zemlje.

Dodik smatra da iz Ustavnog suda BiH treba da odu strane sudije.

„Reforma pravosudja koju je sproveo OHR bila je neuspješna, produkovala štete, korupciju i otudjeni centar moći izvan volje naroda”, rekao je srpski član Predsedništva BiH.

Dodik je rekao da neće povući nijedan loš potez prema druga dva naroda ili Federaciji BiH, ali da će tražiti adekvatan tretman Republike Srpske, čiju je zastavu u zgradu Predsedništva doneo, kako je ranije i obećao.

„Želim saradnju koja će biti delotvorna. Moraćemo pokazati sposobnost za nove kompromise“, rekao je Dodik.

Za razliku od druga dva člana Predsedništva koji su se izjasnili za članstvo BiH u NATO, Dodik je istakao da će se zalagati za očuvanje vojne neutralnosti.

„Učiniću sve da naši odnosi sa EU i SAD budu dobri. Mi podržavamo politiku američkog predsjednika koji ide za tim da se ne miješa u unutrašnje stvari drugih zemalja”, rekao je Dodik i dodao da od saradnje s Ruskom Federacijom neće odustati.

On je kasnije za RTS izjavio da će mu, kao članu Predsedništva BiH, kancelarija biti u Istočnom Sarajevu.

Inauguraciji novog Predsedništva BiH, kako je javila HRT, nije prisustvovao dosadašnji hrvatski član Dragan Čović.

Hrvatska je više puta izrazila nezadovoljstvo načinom izbora koji je omogućio da o izboru hrvatskog člana Predsedništva BiH odluče glasovi Bošnjaka. Zagreb smatra da je na taj način izabran i sadašnji član Željko Komšić.

Komšić je, odmah po objavljivanju izbornih rezultata, rekao da će predstavljati sve gradjane BiH.

Dodik je za vreme inauguracije u utorak rekao da će u Predsedništvu predstavljati Republiku Srpsku i srpski narod.

Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZ BiH) već su sklopili savez o zajedničkom nastupu njihovih stranaka u formiranju vlasti na nivou BiH.

Kao odgovor na ovaj savez a na inivijativu Stranke demokratske akcije (SDA) i njenog šefa Bakira Izetbegovića, zakazan je sastanak sa Socijaldemokratskom strankom u nameri da se za formiranje vlasti na nivou BiH stvori savez Bošnjaka i Bosanaca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com