Dosta je bilo: Odluku o vanrednom stanju donosi Narodna skupština

Pokret Dosta je bilo danas je optužio predsednika Srpske napredne stranke i Srbije Aleksandra Vučića da je uvodeći vanredno stanje u zemlji  prisvojio ustavne nadležnosti Narodne skupštine i „praktično izvršio državni udar uz otvoreno saučesništvo predsednice vlade i predsednice Narodne skupštine“.

„Na epidemije i pandemije se odnosi Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama. Neshvatljivo je da predsednik SNS-a, predsednica Narodne skupštine i predsednica Vlade ne poznaju zakone, ne poštuju Ustav i zloupotrebljavaju svoj položaj, praktično suspendujući najviše zakonodavno telo“, navodi se u saopštenju DJB.

Dosta je bilo napominje da član 200 stav 1 Ustava Republike Srbije jasno propisuje da odluku o vanrednom stanju donosi Narodna skupština.

„Narednih 48 sati će pokazati da li je namera predsednika SNS-a bila samo da se samopromoviše na RTS-u i on bude taj koji će narodu objaviti da on i niko drugi do on uvodi vanredno stanje ili ima nameru da dugoročno suspenduje Skupštinu i praktično uvede diktaturu koristeći se smešnim izgovorom da je Vlada donela odluku o zabrani okupljanja i da je primenio na Narodnu skupštinu i poslanike“, saopštava DJB.

I još dodaje: „U narednih 48 sati ćemo videti da li će predsednica Narodne skupštine poštovati stav 8 iz člana 200 Ustava i zakazati sednicu Skupštine koja će raspravljati o uvodjenju vanrednog stanja, onako kako to zahteva Ustav“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com