U senci koronakrize: Desni centar u Hrvatskoj pobedio krajnju desnicu

Stranački izbori u Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) pali su u potpunu senku krize oko koronavirusa, inače bi kao „dža ili bu na hrvatskoj desnici“ zaslužili udarne naslove ne samo Hrvatskoj nego i u regionu.

Članovi vladajuće Hrvatske  demokratske zajednice juče su birali izmedju političke opcije na desnom centru, koju je predstavljao hrvatski premijer Andrej Plenković, i opcije na desnom krilu desnice, koju je predstavljao bivši hrvatski ministar inostranih poslova Davor Ivo Štir, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, navodno siva eminencija HDZ-a Milijan Brkić i bivši ministar inostranih poslova Miro Kovač.

Pozivu da razreše ovo veliko iskušenje hrvatske politike odazvalo se oko 35% članova HDZ-a.

Ubedljivo je pobedio tim hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Odlukom 79% članova HDZ-a on je novi stari predsednik HDZ-a.

Pobedio je ubedljivo ceo njegov tim: zamenik predsednika HDZ-a je ministar branitelja Tomo Medved, dok su potpredsednici stranke Oleg Butković, Ivan Anušić, Branko Bačić i Zdravka Bušić.

Opšte uverenje o moći Milijana Brkića u HDZ-u i Hrvatskoj pokopano je sa 8% glasova koliko je dobio.

Iako je poražena ekipa promptno čestitala pobednicima i ponudila se za dalju saradnju, vrh HDZ-a je večeras smenio Brkića s mesta potpredsednika Hrvatskog sabora, a Mira Kovača s mesta predsednika saborskog Odbora za spoljnu politiku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com