Drama u avionu: Doktor, droga, suspenzija i Tviter

Još od američkih izbora društvena mreža Tviter nije tako, žargonski rečeno, gorela, kao nakon pojavljivanja snimka iz aviona američkog avio-prevoznika United Airlines-a, a iz kojeg je jedan putnik nasilno izvučen zbog prebukiranja.

Pa, da krenemo od samog početka. United Airlines je za let od Čikaga do Luisvila prodao više karata nego što je bilo mesta. Tačnije, avion je bio dupke pun, a na njemu je trebalo da bude još četvoro zaposlenih u United Airlines-u, koji su kretali na ranije zakazane letove.

Kako ne bi došlo do problema u funkcionisanju tih letova, United Airlines je odlučio da „zamoli“ četvoro već smeštenih putnika da ustupe svoje mesto njihovim zaposlenima. Prva ponuda je bila karta za sutrašnji let i besplatno noćenje u hotelu. Druga je uključivala i 400 dolara, a poslednja, pre incidenta koji je obišao ceo svet, 800 dolara.

Nakon što se samo dvoje putnika javilo za odustajanje od tog leta u zamenu za „nagrade“, posada aviona je pristupila nasumičnom kompjuterskom odabiru još dvoje „srećnika“, a na kraju će se ispostaviti jednog „srećnika“ i jednog nesrećnika.

Nasumično je odabran David Dao, doktor koji je u procesu ponovnog dobijanja dozvole za bavljenje medicinom, američki mediji su saznali, koju je izgubio zbog optužbi „u vezi sa narkoticima“. Dao nije pristao ni na prve tri ponude, a ni na nasumični odabir. Nekoliko putnika iz tog aviona je kasnije izjavilo da je Dao mirno i pristojno odbio da napusti avion.

A onda snimak.

Na snimku koji je napravio jedan od putnika vidi se kako pripadnici policije, od kojih je jedan posle ovog događaja suspendovan, nasilno izvlače doktora bez dozvole za bavljenje medicinom sa njegovog mesta, a potom ga i vuku po podu ka izlazu iz aviona. Na drugom snimku se potom vidi Dao kako se drži za zavesu na izlasku iz aviona i kako krvavog lica govori „Molim vas, ubijte me“.

I sve to zbog prebukiranja.

Društvene mreže, pre svih ažurni Tviter, su odmah reagovale. Drvlje i kamenje je, s pravom, poletelo u pravcu United Airlines-a. Čak je i nekoliko američkih privrednika poručilo tom avio-prevozniku da više nikada neće koristiti njihove usluge.

A onda se oglasila kompanija. I bolje da nije.

U izjavi Oskara Munjoza, izvršnog direktora United Airlines-a, objavljenoj upravo na Tviteru, navedeno je da kompanija žali zbog „premeštanja putnika“. Obećana je, naravno, i detaljna istraga.

„Kakva odvratna izjava“, odgovorio je Dag Ulman, poznati borac protiv kancera, dok je poznati bloger Alfi Dejes upitao United Airlines da li oni stvarno misle da je ovo bilo „premeštanje putnika“. Takođe, više desetina privrednika je istaklo da više nikada neće koristiti usluge ove kompanije.

PR stručnjaci nisu mirovali. Shvativši nedostake prethodne izjave, Munjoz je servirao novu, ponovo putem Tviter naloga United Airlines-a.

„Ovaj zaista strašan događaj je izazvao mnoga osećanja kod svih nas: sramotu, bes i razočaranje. Delim (sa vama, prim.aut) sva ova osećanja i pre svega moje najdublje izvinjenje zbog ovoga što se desilo. Kao i vi, i dalje sam užasnut događajem na ovom letu i duboko se izvinjavam putniku koji je nasilno izvučen i svim ostalim putnicima“, rekao je Munjoz.

Ipak, berze nisu „pojele“ ovu (PR) priču.

I čisto da znate. United Airlines leti i sa Aerodroma Nikola Tesla.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com