Egipat i Srbija : Izvoz pšenice, direktna avio linija, ugovor o slobodnoj trgovini…

Prijateljstvo bivše SFRJ i Egipta, zemalja osnivača Pokreta nesvrstanih, bilo je legendarno, ali jedan egipatski predsednik Srbiju nije posetio 35 godina, zato je poseta aktuelnog šefa egipatske države Abdela Fataha al Sisija s pravom ocenjena kao istorijska.

Sa egipatskim predsednikom u Srbiju su doputovali egipatski ministar inostranih poslova Sameh Hasan Šukri, ministarka industrije i trgovine  Nevin Gamea, predsednik Federacije egipatskih industrija Mohamed Zali al Havedi, predsednik Federacije trgovinskih komora Egipta Ibrahim Mahmud al Arabi, kao i predstavnici 30 egipatskih kompanija.

Nekad intenzivna ekonomska  saradnja sa zemljama Afrike, s Egiptom na čelu, nije razvijana po raspadu Jugoslavije, ali su prijateljske veze, kao ogroman potencijal za obnovu te saradnje ostale.

Zato se na Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dve države i 12 pojedinačnih sporazuma o saradnji u različitim oblastima s pravom može gledati kao na početak velikog posla.

Egipat je veliki proizvodjač ali i uvoznik poljoprivrednih proizvoda, posebno pšenice.

Kako je ranije objavljeno, Srbija je prijavila učešće na tender egipatske države za kupovinu pšenice za državni program subvencioniranja hleba, a u utorak je potvrdjeno da je dobila sertifikat za tu prodaju.

Očekuje se da Srbija dobije odobrenje i za izvoz jabuka i govedjeg mesa u Egipat.

Egipat je predlozio da se u narednih šest meseci održi sastanak mešovitog komuteta za ekinomsku saradnju, a ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Tatjana Matić najavila je da bi do kraja oktobra, a najdalje do kraja godine trebalo da bude potpisan sporazum o slobodnoj trgovini izmedju dve zemlje.

Podsećajući da je Egipat jedna od omiljenih destinacija turista iz Srbije, Matić je ocenila da bi Srbija mogla da postane podjednako interesantna destinacija za egipatske turiste.

Ona tvrdi da će direktna avionska linija izmedju Beograda i Kaira sigurno biti uspostavljena sledeće godine. Ta nepuna tri sata leta, očekuje ona, značajno će unaprediti naše ekonomske i turističke odnose.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je egipatskog predsednika Abdela Fataha al Sisija Ordenom Republike Srbije na lenti za izuzetne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa izmedju Republike Srbije i Arapske Republike Egipat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com